FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri ovogodišnji izgledi tehnoloških dionica

NEW YORK, LONDON, 14. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Na svjetskim tržištima dionica protekloga je tjedna pokrenuta rotacija kapitala iz energetskog sektora, koji je lani bilježio najbolju izvedbu, u tehnološki sektor za koji ulagači vjeruju da ima dobre izglede ostvariti najbolju izvedbu ove godine, a nastavljeni pad cijena nafte potaknuo je i ulaganja u industrijske dionice.
NEW YORK, LONDON, 14. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Na svjetskim tržištima dionica protekloga je tjedna pokrenuta rotacija kapitala iz energetskog sektora, koji je lani bilježio najbolju izvedbu, u tehnološki sektor za koji ulagači vjeruju da ima dobre izglede ostvariti najbolju izvedbu ove godine, a nastavljeni pad cijena nafte potaknuo je i ulaganja u industrijske dionice.

U takvim uvjetima tehnološki Nasdaq dosegnuo je 2.502 boda, najviše u zadnjih šest godina, ojačavši na tjednoj razini 1,5 posto. Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je rekordnih 12.556,08 bodova, ojačavši 1,3 posto. Riječ je o njegovoj 24. rekordnoj vrijednosti od listopada lani.

Računalna kompanija Apple najavila je lansiranje na tržište revolucionarnog mobilnog telefona koji kombinira osobine njegovog iPoda i telefona, što je ojačalo cijene njezinih dionica za više od 10 posto, na rekordnih 97 dolara. "Mnogo je entuzijazma prisutno oko Applea. Također, mnogo ulagača pretpostavlja da će ova godina bili dobra za zarade tehnoloških kompanija zbog očekivanih većih ulaganja korporacija", rekao je Tim Woolston, menadžer portfelja u Boston Advisorsu.

Među većim dobitnicama ističe se i dionica tehnološkog diva IBM-a, koja je ojačala 1,5 posto nakon što su brokeri švicarske investicijske banke UBS podigli njezin investicijski rejting. UBS-ovi brokeri su također podigli investicijski rejting cijelom tehnološkom i sektoru proizvođača poluvodiča. "Još je ogromna količina novca na tržištu a čini se da tehnološke dionice postaju dobar kandidat za ulaganja", ustvrdio je Eric Kuby, iz brokerske tvrtke North Star Investment Management.

No, dionice energetskih kompanija, uključujući ConocoPhillips i Exxon Mobil bile su na gubitku od 0,8 do 2,6 posto, nakon što su cijene nafte na svjetskom tržištu potonule na najnižu razinu u zadnjih 19 mjeseci, ispod 53 dolara za barel. "Svjedoci smo rotacije kapitala iz energetike, sektora s najboljom izvedbom prošle godine, u tehnologiju, za koju ulagači očekuju da će ove godine imati najbolju izvedbu", rekao je Todd Clark, direktor trgovanja dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu.

Skoku Dowa na rekordnu razinu pomogli su dobitci na dionicama industrijskih kompanija poput United Technologiesa i 3M-a, ali i 3,5-postotni skok cijene dionice softverskog diva Microsofta. Microsoftove dionice tako su sada na najvišoj razini od ožujka 2002. "Ovo doba godine obično je razdoblje kada bilježimo veća reinvestiranja kapitala mirovinskih fondova. To sada dobiva na zamahu", rekao je Frank Gretz, tržišni analitičar pri njujorškoj brokerskoj kući Shields & Co.

Od ostalih zbivanja ističe se rast cijene dionice Alcoe, za šest posto, nakon što je taj najveći svjetski proizvođač aluminija izvijestio o rezultatima poslovanja u zadnjem lanjskom tromjesečju iznad očekivanja Wall Streeta. Ta kompanija, čija je dionica sadržana u Dow indeksu, tradicionalno prva izvješćuje o poslovnim rezultatima, a svojim najnovijim poslovnim izvješćem signalizirala je još jednu sezonu dobrih korporativnih zarada.

Na europskim burzama cijene dionica u prosjeku su uzletjele na nove najviše razine u zadnjih gotovo šest godina, potaknute skokom cijena rudarskih i medijskih dionica. Tako je londonski Ftse indeks porastao 0,3 posto, na 6.239 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,7 posto, na 6.705 bodova.

Tržišni stratezi procjenjuju kako će bolja situacija u globalnom gospodarstvu no što se ranije procjenjivalo nastaviti poticati rast korporativnih zarada. "Temeljni odnosi na tržištu i dalje su solidni, kao što je i rast dobiti. Europske korporacije ostvarile su dvoznamenkaste stope rasta dobiti u svakoj od zadnje četiri godine, imaju solidan rast dividendi i fantastičan pritok gotovine. Stoga su cijene njihovih dionica i dalje privlačne", ustvrdio je strateg Citigoupa, Barren Brooks.

Od vodećih dobitnica izdvaja se dionica farmaceutske kompanije Bayer, koja je poskočila 2,6 posto po objavi izvješća da je blizu rješavanja pravne zavrzlame u SAD-u oko proizvodnje i distribucije svog ključnog lijeka za liječenje multiple skleroze Betaserona.

"Tržišta dionica započela su ovu godinu u slabijem raspoloženju no rast cijena će u jednom trenutku ubrzati", predviđa analitičarka pri francuskoj brokerskoj tvrtki CM-CIV Securities, Valerie Plagnol. Napominje kako bi u prvoj polovini godine moglo doći do pada cijena dionica, no do konca godine očekuje dobitke u visini od osam do 10 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je 0,2 posto, na 17.057 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙