FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

TRAVERSE CITY - Ljudi koji varaju svoje supružnike znaju kako za to mogu gadno platiti, ako budu uhvaćeni. Ali da to bude doživotni zatvor? To je moguće u američkoj saveznoj državi Michigan, mada nije toliko vjerojatno. U fusnoti presude u slučaju droga-za-seks, jedan michiganski prizivni sud napisao je da ukoliko bi zakonik ove savezne države bio primijenjen doslovce preljubnici bi mogli biti zatvoreni doživotno. Brakolomstvo je prema michiganskom zakoniku još uvijek zločin kažnjiv zatvorskom kaznom, ali od 1971. nitko za to nije bio kazneno gonjen. No kratki spoj morala i prava u nekim američkim saveznim državama vidljiv je i drugim oblastima odnosa spolova. Čak sedam američkih saveznih država Florida, Michigan, Mississippi, Sjeverna Carolina, Virginia, Zapadna Virginia i Sjeverna Dakota imaju zakone koji zabranjuju da parovi žive u divljem braku.

ZAGREB/LONDON - Nedavno istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da su obrazovane žene sklonije konzumiranju većih količina alkohola u dvadesetim godinama, dok su žene s manje kvalifikacija sklonije alkoholu u četrdesetima. Britanski "Institut za zdravlje djeteta" proučavao je naviku konzumiranja alkohola 11.500 Britanki rođenih 1958. Ustanovljeno je da u četrdesetima dvostruko više piju manje obrazovane žene, te da je trećina obrazovanijih žena bila sklona ispijanju većih količina alkohola u dvadesetim, dok su u četrdesetima količinu konzumiranja alkohola znatno smanjile. Autorica studije Barbara Jefferis spominje da bi možda razlog bio u tome što manje obrazovane žene najčešće rađaju djecu ranije od obrazovanijih, a njihova zaposlenja vezana za veću dostupnost alkoholu. Glasnogovornik udruge Alcohol Concern, Franck Soodeen smatra da mlade, dobro obrazovane žene najčešće rade u okruženju u kojemu je konzumiranje alkohola sastavni dio kulture življenja te obično raspolažu višim prihodima od žena s nižim kvalifikacijama.

FIRENCA - Talijanski proučavatelj djela Leonarda da Vincija na osnovu dokumenata jednog firentinskog arhiva utvrdio je da je stvarna Da Vincijeva Gioconda, koja ga je ispirirala za slavnu sliku koja se čuva u pariškom Louvreu, pokopana u središtu Firence u tadašnjem samostanu Svete Uršule, danas napuštenom i ruševnom zdanju. Mjesto i datum smrti Da Vincijevog modela do sada su bili nepoznati no, zahvaljujući Giuseppeu Pallantiju i njegovom istraživanju starih spisa potvrđeno je da je Mona Lisa doista postojala. Gioconda, odnosno Lisa Gherardini, bila je žena firentinskog trgovca Francesca Del Gioconda. Prema knjizi umrlih župe San Lorenzo, Gioconda je umrla 15. srpnja 1542. u dobi od 63. godine. U dokumentima stoji da se na ukopu Lise Gherardini okupila cijela župa što upućuje da je bila javno poznata osoba te da je živjela u kući nasuprot obitelji Da Vinci.

PARIZ - Francuski car Napoleon nije, kao što su neki pretpostavljali, otrovan arsenom, već je umro od raka želuca, vjerojatno nastalog bakterijskom infekcijom i prehranom presoljenim sušenim mesom, s malo voća i povrća, objavili su istraživači. Brojne hipoteze smjenjivale su se u objašnjenju smrti, 5. svibnja 1821. na otoku Sv. Helena, bivšeg 51-godišnjeg cara: trovanje arsenom, rak želuca, revnost liječnika koji su opetovano provodili ispiranje želuca što je moglo dovesti do srčanih smetnji. Isključujući mogućnost trovanja, kao i švicarski istraživači 2005., američki patolozi podupiru tezu o raku želuca. Po pisanju znanstvenog časopisa Nature Clinical Practice, povišena koncentracija arsena pronađena u Napoleonovoj kosi mogla bi se objasniti običajem vinogradara tog vremena da bačve čiste tom supstancom, što otkriva kako je car bio veliki ljubitelj vina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙