FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci prosvjeduju protiv mirovine sa 67 godina

BERLIN, 30. siječnja 2007. (Hina) - Diljem Njemačke tisuće radnika je na poziv sindikata metalaca IG Metall u utorak prosvjedovalo protiv najavljenog podizanja starosne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.
BERLIN, 30. siječnja 2007. (Hina) - Diljem Njemačke tisuće radnika je na poziv sindikata metalaca IG Metall u utorak prosvjedovalo protiv najavljenog podizanja starosne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

"Mirovina sa 67 je zabluda", rekao je na središnjem prosvjedu pred pogonima auto tvrtke Opel u Ruesselsheimu Juergen Peters. On je ukazao na nelogičnost podizanja starosne granice za odlazak u mirovnu u trenutku kada je u Njemačkoj gotovo pet milijuna osoba bez stalnog zaposlenja.

Peters također smatra da je podizanje starosne granice nelogično i zbog činjenice da već sada tek svaki peti zaposlenik odlazi u punu starosnu mirovinu sa 65 godina.

"I tko je onda još u stanju čekati do 67.",rekao je Peters.

Ministar rada i vicekancelar Franz Muentefering (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) se unatoč otporu sindikata založio za što bržu zakonsku regulaciju podizanja starosne dobi za odlazak u redovitu mirovinu.

"Dosta smo o tomu raspravljali, vrijeme je da se poduzmu odlučujući koraci", izjavio je Muntefering te je najavio da bi novi zakon o reguliranju mirovinskog osiguranja već u ožujku mogao biti pušten u parlamentarnu proceduru.

Predstavnci poslodavaca metalne industrije najavili su tužbu protiv IG Metalla zbog pozivanja na "ilegalne štrajkove".

"Tko sudjeluje u današnjem štrajku ne poštuje radni ugovor i bit će suočen s posljedicama poput smanjivanja plaće", izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca u metalnoj industriji Franz Josef Maeckler. On je izjavio da svatko ima pravo na vlastito mišljenje, ali da raspravi o podizanju starosne granice za odlazak u mirovinu "nije mjesto na poslu".

Današnjim štrajkom su osim pogona Opela u Ruesselsheimu, Kaiserslauternu i Eisenachu pogođeni i pogoni Daimler Chryslera u Frankfurtu i Kasselu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙