FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladi Zecu odbijena ustavna tužba, pa ostaje u pritvoru

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu bivšeg predsjednika Uprave Kamen Ingrada Vlade Zeca i njegove suradnice Đurđice Kristić protiv odluke požeškog Županijskog suda kojom im je za još dva mjeseca produljen pritvor.
ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu bivšeg predsjednika Uprave Kamen Ingrada Vlade Zeca i njegove suradnice Đurđice Kristić protiv odluke požeškog Županijskog suda kojom im je za još dva mjeseca produljen pritvor.

Nakon odbijanja ustavne tužbe Zec i njegova suradnica u pritvoru će ostati najkraće do sredine veljače.

Protiv njih se već nekoliko mjeseci vodi istraga zbog niza gospodarskih malverzacija "teških" više od 20 milijuna kuna, a pritvor, u kojemu su od rujna prošle godine, produljen im je sredinom prosinca 2006. zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo izvršeno.

Zec i njegova suradnica smatrali su da su im tom "neopravdanom odlukom" prekršena njihova ustavna prava, među ostalim, na jednakost pred zakonom i slobodu te da je prekršena presumcija nevinosti. Pritom su istaknuli da im je požeški sud kao posebno tešku okolnost uzeo u obzir visinu nezakonite imovinske koristi zbog koje su osumnjičeni, a koju, kako ističu, tek treba utvrditi u kaznenom postupku.

Ustavni suci ustvrdili su da Zecu i suosumnjičenoj Kristić nisu prekršena ustavna prava. Suci su dali za pravo požeškom sudu koji je osumnjičenima u posebno teške okolnosti kaznenog djela ubrojio visinu imovinske koristi, štetu koju je pretrpila lokalna samouprava, odnosno Požeško-slavonska županija te "količinu kriminalnih radnji koje su obuhvaćene istragom", a riječ je o devet nezakonitih radnji koje su navodno počinili od 2003. do 2006.

Protiv odbijanja ustavne tužbe glasovao je jedino sudac Vice Vukojević, no nije objasnio zašto.

Vladu Zeca i Đurđicu Kristić tužiteljstvo sumnjiči da su počinili kaznena djela kako bi podmirili dospjele obveze tvrtke Kamen Ingrad i spriječili blokadu žiroračuna tvrtke. Uz njih je osumnjičen i bivši direktor Županijske uprave za ceste Milan Ivanko kojega se sumnjiči da je ovjeravao poslovne isprave u kojima su bili prikazivani neistiniti podaci. Na taj su način navodno Kamenu Ingradu nezakonito pribavili gotovo 25 milijuna kuna na štetu Županije, šest banaka i dva osiguravajuća društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙