FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudac Posavec ponovno prekinuo istragu protiv Glavaša

ZAGREB, 2. siječnja 2007. (Hina) - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda ponovno je ustvrdio da osumnjičeni Branimir Glavaš nije sposoban sudjelovati u kaznenom postupku te je privremeno prekinuo istragu o ubojstvima civila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991..
ZAGREB, 2. siječnja 2007. (Hina) - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda ponovno je ustvrdio da osumnjičeni Branimir Glavaš nije sposoban sudjelovati u kaznenom postupku te je privremeno prekinuo istragu o ubojstvima civila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991..

"Sudac je odluku donio na temelju mišljenja liječničkog konzilija da je osumnjičenik psihički i fizički nesposoban za praćenje postupka", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je da, s obzirom na prekid istrage, sudac nije donosio odluku o pritvoru koji je Glavašu ukinuo početkom prosinca.

"Budući je prekinut postupak, sudac je ocijenio da ne postoje uvjeti za donošenje ikakvih procesnih radnji, pa tako i odluke o pritvoru", objasnio je Devčić.

Glasnogovornik suda prenio je mišljenje suca Posavca da bi u slučaju nastavka istrage i pritvora Glavaš trebalo prebaciti iz osječke bolnice, u kojoj se oporavlja od dugotrajnog štrajka glađu, ponovno u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, što bi dodatno pogoršalo ionako komplicirano zdravstveno stanje osumnjičenog.

Istraga o ubojstvima i mučenjima osječkih Srba, civila u tzv. slučaju garaža formalno je prekinuta samo u odnosu na Glavaša, ali ne i na drugoosumnjičenog Krunoslava Fehira, no s obzirom da je riječ o istom slučaju i da su njihove uloge povezane, istraga je, po Devčićevim riječima, praktično prekinuta i protiv Fehira koji se od početka istrage od lipnja prošle godine brani sa slobode.

Riječ je o privremenom prekidu istrage, što znači da bi se ona trebala nastaviti kada osumnjičeni bude zdravstveno sposoban za sudjelovanje u postupku.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić izrazio je zadovoljstvo odlukom i ustvrdio kako je ona bila očekivana. Posebice je, kako kaže, zadovoljan jer je sudac ustvrdio da pritvor za Glavaša nije nužan. "Nadam se da će tako ostati i kada se istraga nastavi", kazao je Madunić.

Na novu odluku istražnog suca tužiteljstvo ima pravo žalbe, no danas se u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu RH nije moglo doznati hoće li to i učiniti. O mogućoj žalbi ponovno bi odlučivalo izvanraspravno vijeće koje je, po žalbi tužiteljstva, i ukinulo prijašnju Posavčevu odluku o prekidu istrage i njegovom puštanju iz pritvora 2. prosinca.

Osim u tzv. slučaju garaža, nezavisnog saborskog zastupnika Glavaša i još šestero osumnjičenika tereti se i za ubojstva osječkih civila, uglavnom srpske nacionalnosti na obali Drave 1991. Ta je istraga poznata kao "slučaj selotejp" jer su žrtve prije likvidacije vezane samoljepljivom trakom.

Zbog Glavaševa lošeg zdravstvenog stanja i taj je postupak protiv njega privremeno prekinut na osječkom Županijskom sudu, no odluka još nije pravomoćna jer se na nju žalilo tužiteljstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙