FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud: mjerama opreza za Ademija i Norca postiže se ista svrha kao i pritvorom

ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas da, iako za to postoje formalni uvjeti, neće pritvoriti Rahima Ademija i Mirka Norca jer se ista svrha može ostvariti i izrečenim mjerama opreza.
ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas da, iako za to postoje formalni uvjeti, neće pritvoriti Rahima Ademija i Mirka Norca jer se ista svrha može ostvariti i izrečenim mjerama opreza.

Nakon odbijanja zahtjeva tužiteljstva da se, zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, pritvore dvojica hrvatskih generala, predsjednik Izvanraspravnog vijeća Miroslav Šovanj obrazložio je da postoje formalni uvjeti za pritvorom iz predloženih razloga, jer je riječ o kaznenim djelima za koje je propisana kazna od 12 godina, ali da je Vijeće ocijenilo da pritvor nije neophodan.

"Okolnosti djela su takve da se okrivljenicima stavlja na teret da je došlo stradavanja civila i ranjenika, više desetaka osoba je smrtno stradalo, velika je imovina uništena i opljačkana i to su zaista posebno teške okolnosti", kazao je Šovanj. No, istaknuo je kako s druge strane postoje okolnosti koje ukazuju da pritvor nije nužan jer se, među ostalim, optuženi terete za kaznena djela počinjena prije više od 13 godina.

Pritom je istaknuo činjenicu da se Norac od 2003. nalazi u zatvoru na izdržavanju 12-godišnje kazne, dok je Ademi na slobodi temeljem odluke Haškog suda iz 2002. i uredno se pridržava svih mjera koje izrekao taj sud.

"Zato je sud smatrao da unatoč formalnim uvjetima dostupnim za određivanje pritvora iz predloženih razloga, pritvor nije neophodno odrediti jer odnos između sudionika u ovom postupku u njihovoj užoj i široj sredini, a što se podrazumjeva pod osobito teškim okolnostima djela, nisu takvi da bi bezuvjetno zahtijevali određivanje pritvora i zaključak je suda da će se ista svrha ostvariti i mjerama opreza", rekao je Šovanj.

Prema odluci Izvanraspravnog vijeća, Ademiju se zabranjuje napuštanje boravišta u Splitu, osim kad je to potrebno radi sudjelovanja u ovom kaznenog postupku, svakog prvog utorka u mjesecu treba se javljati u splitsku policiju i zabranjuju mu se kontakti sa svjedocima radi sprječavanja utjecaja na njih. Na Norca se samo odnosi zabrana kontakta sa svjedocima.

Ako se okrivljeni ne budu pridržavali tih mjera, one se mogu zamjeniti drugom mjerom opreza, težom mjerom ili pritvorom.

Jadranka Sloković iz Ademijevog braniteljskog tima rekla je da je zadovoljna odlukom pa neće podnositi žalbu. Kazala je da se Ademi već pet godina pridržava izrečenih mjera opreza jer mu je iste mjere odredio Haški sud.

Norečev branitelj Željko Olujić kazao je da je zadovoljan odlukom jer je to, po njegovim riječima, dokaz da nema automatizma u pritvaranju i da sud cijeni svaki slučaj pojedinačno.

Odluka Izvanraspravnog vijeća je nepravomoćna jer postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu, no izrečene mjere opreza stupaju odmah na snagu.

Ademi i Norac optuženi su za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙