FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski centar za razminiranje i SPES filmom protiv mina

SISAK, 18. siječnja 2007. (Hina) - U sjedištu Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku te na minskim poljima u selu Mađari, u okolici Siska, počelo je snimljene dokumentarnog filma "SPES-Za Hrvatsku bez mina!", izvijestio je SPES - centar za poduke i prevodilaštvo.
SISAK, 18. siječnja 2007. (Hina) - U sjedištu Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku te na minskim poljima u selu Mađari, u okolici Siska, počelo je snimljene dokumentarnog filma "SPES-Za Hrvatsku bez mina!", izvijestio je SPES - centar za poduke i prevodilaštvo.

Film se snima u produkciji SPES-a i HCR-a, a u sklopu dobrotvorne akcije "Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!" koju je prvoga dana ove godine pokrenuo zagrebački SPES. Akcija će trajati do 31. prosinca 2007.

Cilj je ovoga filma, kao i cijele akcije, potaknuti cjelokupnu javnost da svatko na svoj način pomogne da se Hrvatska što prije očisti od mina.

U priopćenju se podsjeća kako se s minskim problemom još uvijek susreću stanovnici 12 od 21 hrvatske županije, minski sumnjiva površina iznosi ukupno 1147 četvornih kilometara, a "oko milijun hrvatskih građana živi u županijama gdje se i danas nalaze minski sumnjiva područja".

Od 1998. do studenoga 2006. godine od mina je poginula 101 osoba, a 270 je ranjeno.

"U otklanjanju problema potrebna je opća solidarnost, a županijama s minski sumnjivim područjima financijska pomoć kako bi se što prije očistile od mina, te kako bi i tamo ljudi normalno živjeli", kazao je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth. On je, u izjavi za dokumentarac "SPES-Za Hrvatsku bez mina!", pozvao sve uspješne hrvatske tvrtke i pojedince da se uključe u projekt razminiranja Hrvatske.

Predsjednik Uprave SPES-a Slobodan Matić također je pozvao mjerodavne državne institucije da odobre otvaranje žiro i deviznog računa za posebne namjene na koji bi svi zainteresirani mogli uplatiti svoj prilog za razminiranje Hrvatske.

Naglasio je da će "sav prikupljeni novac od ove akcije u skladu sa zakonom nakon javnog natječaja, koji će raspisati HCR, biti povjeren najboljem ponuđaču, odnosno tvrtki za razminiranje čija ponuda bude najpovoljnija".

Dijelovi dokumentarnog filma "SPES-Za Hrvatsku bez mina" snimljeni su i u Zaboku, tijekom tradicionalnoga malonogometnog turnira "Zagorska zipka", a tada su svoje izjave o problemu s minama u Hrvatskoj dali mnogi poznati sportski djelatnici.

Također tijekom ove godine igrat će se humanitarne nogometne utakmice pod imenom "SPES-Za Hrvatsku bez mina!" kako bi se promovirala akcija kojoj je cilj potaknuti sve naše ljude da se Hrvatska što prije očisti od mina.

SPES očekuje da će promidžbeni dokumentarac o razminiranju biti završen do proljeća 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙