FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U akciji "Kvadrat mira" prikupljeno 2,7 milijuna kuna

ZAGREB, 20. prosinca 2006. (Hina) - Dobrotvornom akcijom za razminiranje u Hrvatskoj "Kvadrat mira", u sklopu koje su u Vukovaru i Dubrovniku održani humanitarni koncerti, do večeras je prikupljeno 2,688 milijuna kuna.
ZAGREB, 20. prosinca 2006. (Hina) - Dobrotvornom akcijom za razminiranje u Hrvatskoj "Kvadrat mira", u sklopu koje su u Vukovaru i Dubrovniku održani humanitarni koncerti, do večeras je prikupljeno 2,688 milijuna kuna.

Novac se prikupljao dobrotvornim darovnicama i telefonskim pozivima na broj 060 9006, kojima su građani svakim pozivom darovali pet kuna, a akcija se nastavlja i dalje.

U "call centru", u zagrebačkom studiju Hrvatske televizije, građanima su se javljale poznate osobe iz politike, gospodarstva i kulture. Među njima je bio i premijer Ivo Sanader koji je najavio da će Vlada platiti PDV na svotu koja se prikupi akcijom.

Javljanjem putem videolinka akciju je podupro i predsjednik Stjepan Mesić, rekavši da ta akcija nije samo "kvadrat mira" već i "kvadrat prosperiteta".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će grad Zagreb iz proračuna izdvojiti osam milijuna kuna.

Uz izravan prijenos na HTV-u na večerašnjim koncertima u Vukovaru i Dubrovniku nastupili su brojni izvođači, među njima Prljavo kazalište, Crvena jabuka, TBF, klapa Maestral, Ibrica Jusić, Gibonni, Tedi Spalato, Ivana Banfić, Nina Badrić, Petar Grašo, Goran Karan, Thompson i Massimo.

Akcija, koju zajednički provode grad Zagreb, HTV, T-HT, EPH i Digitel-komunikacije, uz potporu Hrvatskog centra za razminiranje, počela je 14. studenog razminiranjem prvoga četvornog metra okućnice u Ulici Vijeća Europe u Vukovaru.

Cilj akcije je darovnicama i telefonskim pozivima građana na broj 060 9006 prikupiti ukupno 20 milijuna kuna za razminiranje 200 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora u Hrvatskoj.

Akcijom "Kvadrat mira" želi se skratiti rok razminiranja Hrvatske, a ona će se, prema najavama, ponavljati nekoliko godina za redom. Prvi je cilj u idućih godinu dana prikupiti sredstva za razminiranje okućnica kako bi se svakom građaninu Hrvatske omogućilo da bez opasnosti živi u svom domu.

Po podatcima HCR-a u Hrvatskoj se nalazi još 240.000 mina. Od 1998. do ožujka 2006. u minskim izgredima ozlijeđene su 262 osobe od kojih 98 smrtno. Minski je još sumnjivo 1147 četvornih kilometara od kojih se za 30 posto može pouzdano tvrditi da je minirano.

Razminiranje četvornog metra stoji u prosjeku 10 kuna, pa su dva poziva dostatna za razminiranje četvornog metra minski sumnjiva prostora.

Minama su najonečišćenije Osječko-baranjska, Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙