FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solidno očitovanje ZEW indeksa poduprlo tečaj eura

LONDON, 16. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je u utorak na svjetskim tržištima prema dolaru zahvaljujući solidnom očitovanju njemačkog gospodarskog indeksa ZEW.
LONDON, 16. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je u utorak na svjetskim tržištima prema dolaru zahvaljujući solidnom očitovanju njemačkog gospodarskog indeksa ZEW.

Euro je tako do podneva ojačao prema dolaru 0,3 posto, dosegnuvši razinu od 1,2973 dolara. Jedinstvena europska valuta blago je ojačala prema jenu, za 0,1 posto, pa se njome trgovalo po 156,07 jena. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema japanskom jenu, na razini od 120,34 jena.

Euro je crpio potporu iz neočekivano dobrog očitovanja ZEW indeksa optimizma njemačkih ulagača, koji je u siječnju uvećan na minus 3,6 s u prosincu zabilježenih minus 19 bodova.

"Takvo je očitovanje pozitivno za euro jer podupire uvjerenje Europske središnje banke (ECB) da može nastaviti kampanju podizanja kamatnih stopa u eurozoni", tumači Adam Cole iz RBC Capital Marketsa.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je oslabila u odnosu na nedavno dosegnutu najvišu razinu prema euru u protekle dvije i pol godine zbog skoka inflacije mjerene potrošačkim cijenama za tri posto na potrošačkoj razini u prosincu. Taj je podatak bio iznad očekivanja tržišta, ali manji no što su neki ulagači očekivali obzirom na prošlotjedno neočekivano podizanje kamatnih stopa u Britaniji.

Funta je tako oslabila prema euru za četvrtinu postotka, kliznuvši na razinu od 65,85 penija za euro. Prema dolaru se zadržala na stabilnih 1,9647 dolara za funtu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙