FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisački HSS o industrijskom zagađenju u Sisku

SISAK, 17. siječnja 2007. (Hina) - Predsjednik sisačkog HSS-a Drago Martinac najavio je danas da će se zbog velikog broja građana oboljelih od raznih vrsta karcinoma, u Sisku osnovati Udruga oboljelih od karcinoma.
SISAK, 17. siječnja 2007. (Hina) - Predsjednik sisačkog HSS-a Drago Martinac najavio je danas da će se zbog velikog broja građana oboljelih od raznih vrsta karcinoma, u Sisku osnovati Udruga oboljelih od karcinoma.

Ta će udruga "okupljati žrtve prekomjernog zagađenja okoliša u Sisku, oboljele zbog neulaganja u nove tehnologije koje ne zagađuju okoliš", rekao je Martinac na konferenciji za novinare nazvanoj "Trovanje građana Siska od strane Rafinerije nafte Sisak".

Iznio je podatke da je dopuštena koncentracija sumpornog dioksida u Sisku u 2005. godini prekoračena 51 put, da je koncentracija sumporovodika 63 puta prelazila gornju dopuštenu granicu, dok je srednja godišnja koncentracija sumporovodika bila iznad granične vrijednosti.

Također je rekao da je koncentracija benzena, koji je kancerogen, a bez mirisa, prema najnovijim podacima iz 2006., u Sisku prelazila dopuštene granice, te da je i do tri puta veća nego u drugim gradovima.

"U Sisku se već godinama događa ekološka katastrofa, zbog čega - osnivanjem Udruge oboljelih od karcinoma i drugim akcijama - želimo natjerati zagađivače da prestanu zagađivati okoliš i trovati ljude", naglasio je predsjedni sisačkog HSS-a Martinac.

Pozvao je Vladu da pooštri zakonske mjere protiv eko zagađivača. U suprotnom najavio je prosvjede protiv sisačkih zagađivača.

Na konferenciji za novinare sisačkog HSS-a govorila je i Mirjana Glavnik iz prigradskog naselja Galdovo, koja zadnja četiri mjeseca boluje od raka pluća.

Napomenula je da je rođena i živi u Galdovu, iznad kojega se u zadnjih 20-ak godina, prema onome što su joj rekli stručnjaci, nalazi ruža vjetrova koja onečišćuje zrak emisijama iz sisačke industrijske zone, zbog čega je dio stanovnika Galdova obolio od raznih karcionoma, od kojih u zadnje vrijeme obolijeva i sve veći broj mladih.

Mirjana Glavnik napomenula je kako je u zdravstvenoj ambulanti u Galdovu bila 11. pacijent koji je obolio od nekog oblika karcinoma. Dodala je da se liječi na Jordanovcu, i da na Jordanovac mjesečno dolazi po jedan pacijent iz Siska, oboljeli od karcinoma pluća.

"Smatram da nije samo Inina Rafinerija nafte zagađivač, nego i Termoelektrana i Herbos, koji imaju svoje spalionice otpada, od kojih se Termoelektrana i Herbos ne spominju često", rekla je Mirjana Glavnik.

Dodala je i da "emisije iz Termoelektrane Sisak stanovnici Galdova jako osjećaju i teško podnose".

S konferencije je upućen zahtjev Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije da napravi studiju o broju radnika sisačke rafinerije koji su oboljeli i umrli od karcinoma, te da Zavod napravi analizu koliko je u Sisku građana bolesnih od karcinoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙