FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković u "Kaštelanskim staklenicima" i" Dalmacijavinu"

SPLIT,16. siječnja 2007.(Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković susreo se danas s čelnim ljudima tvrtaka "Kaštelanski staklenici" i "Dalmacijavino" s kojima je, zajedno s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, razgovarao o njihovu stanju i o mogućnostima privatizacije.
SPLIT,16. siječnja 2007.(Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković susreo se danas s čelnim ljudima tvrtaka "Kaštelanski staklenici" i "Dalmacijavino" s kojima je, zajedno s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, razgovarao o njihovu stanju i o mogućnostima privatizacije.

Postupak privatizacije u "Kaštelanskim staklenicima", rekao je Čobanković, trebao bi se provoditi po modelu javno-privatnog partnerstva, jer je u temeljnom kapitalu oko 80 hektara vrijednog poljoprivrednog zemljišta, a interes je države i lokalne zajednice, koje bi zadržale kontrolni vlasnički udio, da se zadrži poljoprivredna proizvodnja.

Taj ću model, nakon današnjeg sastanka, predložiti Hrvatskom fondu za privatizaciju kako bi se što prije počelo s njegovim razrađivanjem, poručio je Čobanković.

"Kaštelanski staklenici", u kojima radi 190 ljudi, u cijelosti su konsolidirali financijsko stanje te su ovu godinu dočekali bez dugova, izvijestio je ministra direktor Ivo Benzon.

Nakon ulaganja od oko 20 milijuna kuna u osuvremenjivanje proizvodnje, s radom će započeti i potpuno novi sustav hidroponskogog uzgoja rajčica i paprika na osam hektara po najsuvremenijom svjetskoj tehnologiji koja će osigurati trostruko veće prinose i ujednačenu proizvodnju tijekom čitave godine. Očekuje se godišnja proizvodnja od oko 6 milijuna tona rajčica i paprika.

Ministar je s čelnicima Staklenika razgovarao i o pilot-projektu navodnjavanja područja Kaštela, Trogira i Segeta vrijednom 7 milijuna kuna u kojemu bi ta tvrtka, kao najveći poljoprivredni proizvođač, bila nositelj. Cilj je smanjiti opterećenje proizvođača skupom vodom iz javnog vodovoda kako bi se smanjila i konačna cijena proizvoda.

Projekt bi se proveo u tri faze, od kojih bi prva, koja bi riješila najveće proizvođače, bila završena kroz ovu godinu.

U "Dalmacijavinu" ministar je kazao kako ono u što bržem roku treba ući u treći krug prodaje, nakon dvaju neuspjelih, i to po posebnim uvjetima, odnosno za jednu kunu. Od ponuđača će se tražiti otkup što većeg dijela dugova, koji samo prema državi iznose 370 milijuna kuna.

U sklopu razmatranja ponuda, poručio je ministar Čobanković, najvažnija je namjera zadržati primarnu proizvodnju, vinarstvo i vinogradarstvo te alkoholna i bezalkoholna pića. Osim kvalitete ponude u novčanom iznosu, odnosno dijela otkupa duga, prije svega vodit će se računa i o predloženom programu, predviđenim ulaganjima i razvoju tvrtke, naglasio je.

Ministar je zajamčio i poštivanje socijalne klauzule, tj. zadržavanje radnika i poštivanje kolektivnog ugovora. Njegovo ministarstvo, podsjetio je, nema niti jednog lošeg iskustva od 2004. godine u privatizaciji bilo koje tvrtke koju su proveli, pa ih ne očekuju ni u slučaju "Dalmacijavina".

U natječaju bi se kao uvjet navelo i preseljenje pogona iz trajektne luke u gospodarsku zonu na predjelu Kopilica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙