FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D'Alema završio posjet Sloveniji

LJUBLJANA, 10. siječnja (Hina) -
LJUBLJANA, 10. siječnja (Hina) -

Završavajući službeni posjet Sloveniji, talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D Alema u srijedu je slovenskom predsjedniku Janezu Drnovšeku ponovio inicijativu o održavanju trilateralnog susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske koji bi, po njegovoj ocjeni, bio uvod u novo razdoblje političke suradnje triju država.

Kako je nakon susreta s D'Alemom izjavio Drnovšek, ideja o simboličkom susretu kojim bi se prevladala povijesna opterećenja koja su u prošlom stoljeću postojala je pozitivna, ali zahtijeva temeljite pripreme, kako ne bi došlo do novih antagonizama i konfrontacija.

I Drnovšek i D'Alema podržali su suradnju država u sjevernom Jadranu, te uključivanje država zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Šef talijanske diplomacije sastao se i s premijerom Janezom Janšom, a u razgovorima s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom iznio prijedlog o strateškoj suradnji na ekonomskim, energetskim, prometnim i ribolovnim projektima u sjevernom Jadranu, što bi se, po njegovoj ocjeni, moglo razviti u "jadransko partnerstvo" u okviru Europske unije.

Najviše pažnje u razgovorima bilo je posvećeno pitanju zaštite manjina, a slovenski promatrači, uz najavu "nove dinamike" u odnosima koje obećava D'Alemin posjet koji se dogodio više od pet godina od zadnjeg posjeta na istoj razini, primjećuju i razlike koje između Rima i Ljubljane ostaju u nekim važnim bilateralnim pitanjima.

Slovenski mediji ocijenili su kao iznenađujuće D'Alemino stajalište da će i sadašnja talijanska vlada lijevog centra pitanje odštete talijanskim "optantima" iz Istre i Dalmacije rješavati "trilateralno", iako Slovenija stvar smatra zaključenom i predlaže Italiji da "povuče" sredstva koje je u to ime rezervirala u jednoj stranoj banci. D'Alema je rekao da je to osjetljivo i kompleksno pitanje i da ga treba razmatrati zajedno s Hrvatskom.

Isto tako, razgovori nisu donijeli ublažavanje razlika oko gradnje dvaju terminala za skladištenje tekućeg plina blizu Trsta. Slovenija je više puta izrazila protivljenje takvim projektima, pozivajući se na njihov potencijalni štetni utjecaj preko talijanske granice, dok je D'Alema i u Ljubljani rekao da su plinski terminali Italiji potrebni radi diverzifikacije tržišta s kojega nabavlja energente, dodajući da i nuklearka Krško nije daleko od granice s Italijom. On najavio razgovore o tim pitanjima u okviru međuresorske skupine na razini ministara koju bi trebale formirati dvije vlade.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙