FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U prošloj godini 70 novih izdanja vrijednosnih papira

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - U prošloj godini 70 novih izdanja vrijednosnih papira
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - U prošloj godini 70 novih izdanja vrijednosnih papira

HINA - Financijski servis

Tijekom prošle godine hrvatske su tvrtke, prema podatcima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), izdale 70 vrijednosnih papira, a ukupna vrijednost tih novih emisija vrijednosnih papira premašila je 5,4 milijarde kuna i 16,2 milijuna eura.

Prema podatcima Hanfe, tijekom prošle godine tvrtke su provele 16 izdanja dionica privatnom ponudom uz odobrenje prospekta od strane Hanfe, te 43 izdanja dionica privatnom ponudom za koje odobrenje nije bilo potrebno, a provedeno je i 11 izdanja obveznica javnom ponudom.

No, na obveznice se odnosi više od polovice ukupne vrijednosti novih emisija vrijednosnih papira - 2,73 milijarde kuna i 16,2 milijuna eura

Vrijednosno najveće izdanje obveznica javnom ponudom bilo je ono našičke Nexe grupe, u iznosu od 750 milijuna kuna, a slijede Raiffeisenbank Austria (RBA) sa 600 milijuna kuna i Hrvatska elektroprivreda, kao prvo javno poduzeće koje je izdalo korporativne obveznice, sa 500 milijuna kuna.

Među tih 11 izdanja obveznica su i tri izdanja municipalnih obveznica - jedno Grada Rijeke, vrijedno 8,2 milijuna eura, te dva izdanja Grada Splita, vrijedna ukupno 8 milijuna eura.

Istodobno, među provedenim izdanjima dionica privatnom ponudom najveći se dio, 12 izdanja, odnosio na dokapitalizacije koje su provodile banke.

Pritom je za najvećih 873,24 milijuna kuna povećan temeljni kapital Raiffeisen banke, a slijede Privredna banka Zagreb sa 241,47 milijuna kuna te Erste & Steiermaerkische Banka koja je novim izdanjem dionica povećala temeljni kapital za 189,17 milijuna kuna.

Uz te banke, po vrijednosti emisije novih dionica privatnom ponudom izdvaja se i kutinska Petrokemija s iznosom od 234,7 milijuna kuna.

Hanfa je u 2006. godini odobrila prospekte za dva uvrštenje u prvu kotaciju Zagrebačke burze - virovitičkoj tvornici šećera Viro te Ini, kao i za uvrštenje sedam novih tvrtki u kotacije javnih dioničkih društava.

Također, Agencija je lani odobrila 32 zahtjeva za objavljivanje ponuda za preuzimanje, uključujući i konkurentsku ponudu za preuzimanje Plive, a u do sada završenim postupcima preuzimanja malim je dioničarima plaćeno ukupno 14,07 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙