FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Hrvatska bi se zbog ZERP-a mogla naći u blokadi pregovora s EU

LJUBLJANA, 15. prosinca (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša je govoreći u petak Bruxellesu o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) sugerirao kako bi Hrvatska zbog njega mogla doći u blokadu nastavka pregovora s EU-om.
LJUBLJANA, 15. prosinca (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša je govoreći u petak Bruxellesu o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) sugerirao kako bi Hrvatska zbog njega mogla doći u blokadu nastavka pregovora s EU-om.

Janša je slovenskim novinarima u Bruxellesu nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, za koji kažu da je bio "kratak", rekao da bi eventualna odluka hrvatskog Sabora da se ZERP i ograničenja koja iz njega proizlaze primijene "za sve članice EU-a" bila riskantna jer bi Hrvatska tako sama postavila vremenski okvir za završetak pregovora o ribarstvu s Europskom unijom.

"Odlukom o ZERP-a koji je predložila hrvatska Vlada i koju bi danas trebao prihvatiti Sabor Zagreb samom sebi daje kratko vrijeme potrebno da se ta pitanja riješe, a to je prilično riskantno. Nema naime nikakvih jamstava da će pregovori s EU o ribarstvu biti završeni do početka 2008. jer to nije ovisno samo o Hrvatskoj nego i o Europskoj uniji", rekao je Janša u vezi sa ZERP-om kako u petak prenose RTV Slovenija i Delo u svom on-line izdanju.

Janša je sugerirao da bi izostanak dogovora o primjeni ZERP-a bez dogovora barem s Italijom i Slovenijom mogao Hrvatsku dovesti u situaciju u kojemu se u ponedjeljak u pregovaračkom procesu našla Turska zato što nije ispunila obveze u vezi s Ciprom iz protokola u Istanbulu. Janša obveze Turske iz tog protokola uspoređuje s predmetom dogovora o suspenziji ZERP-a za članice EU-a koji je naveden u zapisniku nakon sastanka državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske 2004. u Bruxellesu.

Izmjene ZERP-a o kojima je u petak odlučio Hrvatski sabor po pisanju slovenskog tiska za službenu su Ljubljanu i dalje problematične.

Ljubljansko Delo je prije odluke Sabora već u naslovu iznio ocjenu da je Hrvatska takvim najavama "zaoštrila odnose s Europskom unijom" i da se "ne uvažava dogovor iz 2004. godine".

Slovenski mediji upozoravajući ističu i da vladin prijedlog Saboru kao najkasniji termin za primjenu ZERP-a navodi 1. siječnja 2008. godine, a to je vrijeme kad Slovenija preuzima 6-mjesečno predsjedanje Unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙