FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi varšavski nadbiskup podnio ostavku

VARŠAVA/VATIKAN, 7. siječnja 2007.(Hina) - Novi varšavski nadbiskup podnio je u nedjelju ostavku nakon što je priznao da je špijunirao za poljske tajne službe u doba komunizma, priopćila je misija Vatikana u Poljskoj.
VARŠAVA/VATIKAN, 7. siječnja 2007.(Hina) - Novi varšavski nadbiskup podnio je u nedjelju ostavku nakon što je priznao da je špijunirao za poljske tajne službe u doba komunizma, priopćila je misija Vatikana u Poljskoj.

U priopćenju se navodi da je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku Stanislawa Wielgusa. Papa je imenovao Wielgusa nadbiskupom 6. prosinca. Wielgus je nakon tog imenovanja u petak preuzeo dužnost koju je dosad obavljao kardinal Jozef Glemp. Prema priopćenju, Glemp će se privremeno vratiti na dužnost.

Tako je ustoličenje novog varšavskog nadbiskupa planirano za nedjelju otkazano. Wielgus je povukao je u petak ranije izjave u kojima je tvrdio da nije surađivao s tajnim službama u vrijeme komunizma. Taj je slučaj osramotio Rimokatoličku crkvu u Poljskoj i doveo do poziva za njegovom ostvakom.

Poljska televizija je već ranije u nedjelju javila da će ceremonija ustoličenja nadbiskupa biti otkazana, ne navodeći svoje izvore.

Poljska Crkva priznala je da je Wielgus nekoć bio špijun za komunističke tajne službe što je pojačalo pritisak na nadbiskupa prije njegovog ustoličenja koje se trebalo održati u nedjelju ujutro.

U izjavi koju je dao u petak Wielgus je povukao svoje ranije opovrgavanje priznavši svoju pogrešku i prepustio se odluci Pape. Prema dokumentima nekadašnjih poljskih posebnih službi objavljenima u medijima, 67-godišnji msgr. Wielgus bio je njihov suradnik tijekom više od 20 godina.

"Priznajem danas pred vama tu grešku koju sam nekada počinio, kao što sam je već priznao Svetom Ocu", kazao je msgr. Wielgus odmah nakon preuzimanja dužnosti nadbiskupa u petak. "Izjavljujem Svetom Ocu da ću se povinovati svakoj njegovoj odluci", dodao je Wielgus.

Umirovljeni varšavski nadbiskup kardinal Jozef Glemp stao je u obranu svog nesuđenog nasljednika monsinjora Stanislawa Wielgusa. "Presuda Wielgusu je donesena na temelju hrpe papira, kopiranih kopija", kazao je Glemp u propovjedi održanoj na nedjeljnoj misi u varšavskoj katedrali koja je trebala biti svečanost inauguracije novog nadbiskupa.

"Wielgus je optužen i osuđen bez odvjetnika, bez svjedoka. To nije dobra presuda", istaknuo je Glemp. Tajne službe iz komunističkog doba "bile su svugdje", rekao je kardinal Glemp, ističući da je Wielgus bio "prisiljen na suradnju šikaniranjem".

Prema Glempu, koji će nastaviti voditi nadbiskupiju u Varšavi dok Vatikan ne odluči o novom nadbiskupu, poljski institut koji čuva dosjee iz komunističkog doba "ne bi trebalo smatrati božanstvom".

Vatikan je u nedjelju odgovorio na poljske kritike nakon što je varšavski nadbiskup podnio ostavku, objavivši da je poljska crkva žrtva osvete svojih starih komunističkih neprijatelja.

Nadbiskup Stanislaw Wielgus je "ozbiljno kompromitirao svoj autoritet", izjavio je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. Otac Lombardi je dodao da je ta epizoda "trenutak teške patnje za Crkvu", ali da Wielgus nije prvi i vjerojatno ni posljednji katolički dužnosnik u Poljskoj koji će biti napadnut na temelju dokumenata iz komunističkog razdoblja.

"Val napada na katoličku crkvu u Poljskoj, a ne iskreno traženje transparentnosti i istine, imaju mnoge aspekte saveza između progonitelja prošlosti i njihovih neprijatelja te osvete s njihove strane", rekao je Lombardi za radio Vatikan.

Lombardi je dodao da se Crkva ne boji istine te poziva svoje sljedbenike da mole za poljsku crkvu. "Nadamo se da će poljska crkva znati kako to preživjeti i nadići ovo teško razdoblje s hrabrošću i čiste glave", dodao je vatikanski glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙