FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Počinje zasjedanje novog saziva Kongresa

WASHINGTON,3. siječnja 2007.(Hina) - Novi, 110. saziv američkog Kongresa, u kojem će Demokratska stranka nakon 12 godina imati većinu u Predstavničkom domu i Senatu, počet će s radom u četvrtak svečanim polaganjem prisega nove predsjednice Kongresa Nancy Pelosi i čelnika zastupničkih skupina dviju stranaka u oba doma.
WASHINGTON,3. siječnja 2007.(Hina) - Novi, 110. saziv američkog Kongresa, u kojem će Demokratska stranka nakon 12 godina imati većinu u Predstavničkom domu i Senatu, počet će s radom u četvrtak svečanim polaganjem prisega nove predsjednice Kongresa Nancy Pelosi i čelnika zastupničkih skupina dviju stranaka u oba doma.

Oko ambiciozne najave demokrata da će u prvih 100 sati rada Kongresa donijeti nekoliko ključnih zakona, koji se odnose na podizanje minimalne nadnice, istraživanje matičnih stanica, smanjenje kamata na studentske kredite, smanjenje cijena lijekova i druge, postoji zbrka oko toga kada će se početi računati tih 100 sati, piše u srijedu The New York Times.

Vodstvo stranke je u utorak odlučilo da tih 100 sati počne teći idućeg utorka, kada će Predstavnički dom glasovati o mjerama za provedbu preporuka dvostranačkog povjerenstva za 11. rujna, koje republikanski Kongres nije nikada prihvatio.

Republikanski kongresnici u međuvremenu su započeli kampanju u kojoj traže da demokrati prijedloge zakona predviđenih za prvih 100 sati upute u redovitu proceduru na razmatranje parlamentarnim odborima, na što demokrati uzvraćaju kako se radi o prijedlozima koji su već prošli proceduru.

Sutrašnji početak rada novog saziva Kongresa, kojem su građani dali povjerenje na izborima 7. studenoga, bit će više od obične primopredaje, ponajprije zbog povijesnog prvog dolaska jedne žene na čelo Kongresa.

Povodom svoje inauguracije za predsjednicu parlamenta, Nancy Pelosi je za ovaj tjedan pripremila više popratnih događaja koji počinju danas obilježavanjem njezinog naslijeđa - u veleposlanstvu Italije, njezine vjere - misom u Rimokatoličkoj crkvi, njezinog školovanja - na fakultetu Trinity, njezinog djetinjstva - u Baltimoreu, gdje će po njoj dobiti ime jedna ulica, te njezina sadašnjeg doma - nastupom pjevača Tonyja Bennetta na večerašnjem koncertu s pjesmom "Ostavio sam srce u San Franciscu".

Nova predsjednica Kongresa, također će organizirati čajanku za žene, koncert s prikupljanjem donacija za stranku, s ulaznicama od 1.000 dolara, na kojem će nastupiti Carole King, Wycleaf Jean i Tony Bennett, a u petak će dočekati građane na danu otvorenih vrata Predstavničkog doma.

"Mislim da je to što radi savršeno prikladno, jer ona stvara povijest", izjavio je senator Charles Shimer iz New Yorka za NYT, povodom prigovora nekih republikanaca u Kongresu da Pelosi privlači previše pažnje na sebe.

Iako demokrati i u Senatu preuzimaju većinu, njihovi su čelnici priredili puno skromniji program kojim će obilježiti izbor senatora Harrya Reida iz Nevade za čelnika senatske većine.

Demokrati su najavili da će u četvrtak, nakon svečanih davanja prisega, izglasati nova etička pravila koja uključuju zabranu primanja poklona ili plaćenih ručkova od lobista te ograničenja putovanja koja financiraju vanjske skupine.

U petak će glasovati o transparentnijem postupku odobravanja posebnih izdvajanja kod provedbenih zakona na koje je prošli Kongres trošio milijarde dolara. Radi se o dodatnim izdvajanjima za lokalnu zajednicu kod projekata koji se financiraju iz saveznog proračuna a njima zastupnici kupuju lojalnost svojih izbornih jedinica.

Također su najavili usvajanje novih pravila za odobravanje proračunskih stavki kako bi se zaustavilo financiranje iz deficita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙