FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Državni ispraćaj bivšeg predsjednika Geralda Forda

WASHINGTON, 31. prosinca 2006. (Hina) - U Washingtonu je u subotu navečer, uz odavanje najviših državnih počasti, priređen posljednji ispraćaj 38. američkom predsjedniku Geraldu Fordu, uz isticanje njegovih najvećih životnih postignuća i zasluga za izvođenje zemlje iz krize nakon traumatičnog poraza u Vijetnamu i afere Watergate.
WASHINGTON, 31. prosinca 2006. (Hina) - U Washingtonu je u subotu navečer, uz odavanje najviših državnih počasti, priređen posljednji ispraćaj 38. američkom predsjedniku Geraldu Fordu, uz isticanje njegovih najvećih životnih postignuća i zasluga za izvođenje zemlje iz krize nakon traumatičnog poraza u Vijetnamu i afere Watergate.

Predsjedničkim zrakoplovom "Air Force One" lijes sa tijelom predsjednika Forda prebačen je iz Kalifornije u zračnu bazu Andrews kraj Washingtona, gdje mu je priređen svečani doček, uz postrojavanje počasnih odreda svih rodova vojske, vojnu glazbu i ispaljivanje topovskih plotuna, te nazočnost aktivnih i bivših dužnosnika, uključujući potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya, Fordova državnog tajnika Henrya Kissingera, njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Brenta Scowcrofta, bivšeg guvernera Alana Greenspana i druge.

Automobilska povorka s lijesom predsjednika Forda, na putu do zgrade Kongresa, zastala je kod spomenika Drugom svjetskom ratu na Nacionalnoj promenadi u središtu Washingtona, gdje je pred oko 500 pripadnika oružanih snaga i veterana, mornarički svirač zviždaljkom dao znak za "ukrcaj na brod", pozdravljajući predsjednika koji je od 1942. do 1946. služio na lakom nosaču aviona "USS Monterey" na Pacifiku.

U zgradu Kongresa, lijes s tijelom bivšeg predsjednika Forda unesen je kroz kordon vojnika postrojen uz stepenice i položen u središte Rotonde pod kupolom zgrade, na isto postolje od borovine na kojem je ležao Abraham Lincoln 1865. godine i još 10 američkih predsjednika poslije njega.

"Ovaj je čovjek, Gerald Ford, vodio našu republiku kroz krizu koja se mogla pretvoriti u katastrofu. Gerald Ford je jedini razumio da ne može biti pomirenja bez oprosta", rekao je Cheney u prigodnom govoru.

Gerald Ford je 25 godina bio republikanski kongresnik, od čega je od 1965. do 1973. bio čelnik kongresne manjine, no nikada mu se nije ispunila želja da postane predsjednik Zastupničkog doma Kongresa.

No, povijest je intervenirala: prvo je nakon skandala i ostavke zamijenio potpredsjednika Spira Agnewa, a 9. kolovoza 1974. je nakon ostavke predsjednika Richarda Nixona zbog afere Watergate, ušao u Bijelu kuću kao prvi neizabrani predsjednik u povijesti SAD.

Mjesec dana kasnije predsjedničkom uredbom je amnestirao Nixona od svih daljnjih istraga, okrenuvši protiv sebe cijelu zemlju. Demokratski senator Ted Kennedy optužio ga je da "zataškava Watergate".

Danas mu priznaju da je tom odlukom pridonio ozdravljenju zemlje i vraćanju povjeranja u Bijelu kuću i političke institucije SAD-a.

"U najmračnijem trenutku Gerald Ford je živio svoje najbolje trenutke. Bio je čovjek koga je vrijeme zahtijevalo", rekao je u oproštajnom govoru republikanski senator Ted Stevens.

U ime Zastupničkog doma Kongresa od Forda se oprostio njegov dosadašnji predsjednik Dennis Hastert, rekavši kako "Amerika te 1974. godine nije trebala kralja-filozofa, niti princa-ratnika. Trebali smo izliječitelja, trebali smo stijenu, trebali smo poštenje, iskrenost i hrabrost. Trebali smo Geralda Forda".

Nakon svečanog državnog oproštaja, zatvoreni lijes s Fordovim tijelom u Rotondi Kongresa u nedjelju i ponedjeljak u mimohodu će obilaziti građani odavajući mu posljednju počast.

U utorak će u Nacionalnoj katedrali biti održana misa zadušnica na kojoj će se od Forda oprostiti i predsjednik George W. Bush.

Ford će u srijedu biti pokopan u svom Grand Rapidsu u Michiganu, u grobnici podignutoj kraj njegova predsjedničkog muzeja i knjižnice.

Na osiguranju prolaska pogrebne povorke od zračne luke do zgrade Kongresa na Capitol Hillu bile su angažirane stotine pripadnika snaga sigurnosti, a za promet su blokirani cijeli dijelovi Washingtona.

Policija je zabranila građanima koji će u nedjelju i ponedjeljak odavati počast Fordu da nose hranu, piće, audio ili video naprave, kao i torbe veće od 35x30 cm.

Šestodnevni svečani oproštaj SAD-a od svog bivšeg predsjednika počeo je u petak u Palm Desertu u Kaliforniji, misom zadušnicom u crkvi Sv. Margarete, u koju je Ford dolazio proteklih 30 godina od umirovljenja iz obližnjeg Rancho Miragea gdje je živio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙