DALLAS, 8. listopada (Hina/AFP) - Povišena razina vitamina C u krvi može za 70 posto smanjiti opasnost od moždane kapi, zaključili su autori studije objavljene u časopisu "Stroke".
VITAMIN C SMANJUJE OPASNOST OD MOŽDANE KAPI
DALLAS, 8. listopada (Hina/AFP) - Povišena razina vitamina C u krvi
može za 70 posto smanjiti opasnost od moždane kapi, zaključili su
autori studije objavljene u časopisu "Stroke". #L#
"Riječ je o prvoj dugoročnijoj studiji u kojoj je uspostavljena
veza između vitamina C u krvi i opasnosti od moždane kapi", tvrdi
glavni autor studije Tetsuji Yokoyama s Instituta za medicinska
istraživanja u Tokiju.
On i njegovi suradnici 20 godina su pratili 880 muškaraca i 1214
žena podijeljenih u četiri skupine od kojih je svaka dobivala
drukčiju dozu vitamina C. U tom je razdoblju moždanu kap imalo 196
osoba.
"Opasnost od moždane kapi bila je za 70 posto veća u skupini koja je
dobivala najmanju količinu vitamina C", objasnio je dr. Yokoyama.
Istaknuo je kako mehanizam zaslužan za taj sjajan rezultat prelazi
granice antioksidantskih svojstava vitamina C. "Prihvatljivo je
objašnjenje da vitamin C možda privlači druge hranjive tvari koje
štite od kapi", dodao je istraživač.
Vitamin C bio je vrlo koristan čak i osobama koje su imale druge
rizične čimbenike, poput visokoga krvnog tlaka, pojačane
konzumacije alkohola, ovisnosti o duhanu ili slabe fizičke
aktivnosti.
"Mi, dakle, preporučujemo: često jesti voće i povrće, ne pušiti, ne
pretjerivati u piću i fizički biti umjereno aktivan", zaključio je
istraživač.
(Hina) dgk dgk