FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITAMIN C SMANJUJE OPASNOST OD MOŽDANE KAPI

DALLAS, 8. listopada (Hina/AFP) - Povišena razina vitamina C u krvi može za 70 posto smanjiti opasnost od moždane kapi, zaključili su autori studije objavljene u časopisu "Stroke".
VITAMIN C SMANJUJE OPASNOST OD MOŽDANE KAPI DALLAS, 8. listopada (Hina/AFP) - Povišena razina vitamina C u krvi može za 70 posto smanjiti opasnost od moždane kapi, zaključili su autori studije objavljene u časopisu "Stroke". #L# "Riječ je o prvoj dugoročnijoj studiji u kojoj je uspostavljena veza između vitamina C u krvi i opasnosti od moždane kapi", tvrdi glavni autor studije Tetsuji Yokoyama s Instituta za medicinska istraživanja u Tokiju. On i njegovi suradnici 20 godina su pratili 880 muškaraca i 1214 žena podijeljenih u četiri skupine od kojih je svaka dobivala drukčiju dozu vitamina C. U tom je razdoblju moždanu kap imalo 196 osoba. "Opasnost od moždane kapi bila je za 70 posto veća u skupini koja je dobivala najmanju količinu vitamina C", objasnio je dr. Yokoyama. Istaknuo je kako mehanizam zaslužan za taj sjajan rezultat prelazi granice antioksidantskih svojstava vitamina C. "Prihvatljivo je objašnjenje da vitamin C možda privlači druge hranjive tvari koje štite od kapi", dodao je istraživač. Vitamin C bio je vrlo koristan čak i osobama koje su imale druge rizične čimbenike, poput visokoga krvnog tlaka, pojačane konzumacije alkohola, ovisnosti o duhanu ili slabe fizičke aktivnosti. "Mi, dakle, preporučujemo: često jesti voće i povrće, ne pušiti, ne pretjerivati u piću i fizički biti umjereno aktivan", zaključio je istraživač. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙