ZAGREB, 5. listopada (Hina) - Znanstvenici su otkrili nove dokaze da češnjak može štititi od nekih oblika raka.
ZAGREB, 5. listopada (Hina) - Znanstvenici su otkrili nove dokaze
da češnjak može štititi od nekih oblika raka. #L#
Istraživanje je provela skupina znanstvenika sa Sveučilišta
Sjeverna Carolina u Chapel Hillu, izvješćuje BBC. Rezultati
pokazuju da osobe koje redovito jedu sirov ili kuhan češnjak
smanjuju opasnost od raka želuca za oko pedeset posto, u odnosu na
one osobe koje ga uopće ne jedu.
Osim toga, čak za dvije trećine smanjuju i opasnost od raka debelog
crijeva.
Voditeljica istraživanja, profesorica Lenore Arab kaže: "Čini se
da češnjak ima jak utjecaj na ljude koji ga redovito uzimaju".
Ipak, istraživači su otkrili da nadomjesci češnjaka nemaju takav
učinak. Prof. Arab kaže da bi jedan od razloga moglo biti to što se
aktivni sastojci uništavaju preradom ili predugim stajanjem.
"Druga je mogućnost to što za nadomjescima češnjaka posežu već
bolesni ljudi što može utjecati na rezultate."
Istraživači svoje otkriće temelje na podacima iz 22 prijašnje
studije iz cijeloga svijeta. Prof. Arab kaže da su te studije
pokazale kako spoj iz češnjaka allium djelomice štiti životinje od
raka, a neki znanstvenici vjeruju da ima isti učinak i na ljude.
Mnogi znanstvenici misle da češnjak sprječava rak želuca jer
djeluje antibakterijski na bakteriju Helicobacter pylori za koju
se zna da potiče nastanak raka.
Istraživanje je objavio "American Journal of Clinical Nutrition".
(Hina) dgk dgk