ZAGREB, 16. rujna (Hina) - Sezona je piva i pivopija. Mnogobrojne domaće i inozemne pivovare slave ovih dana pjenušavi napitak na sajmovima i festivalima. Pivo teče u potocima, pivovije su "na svome".., bar do sljedećega jutra, kada
bistre glave, lakim korakom i s voljom treba krenuti za svakodnevnim obvezama. To nije uvijek lako, jer nakon pivskih terevenki zna i te kako boljeti glava, a noge su teške poput olova. No, glavu gore, pivopije! Rješenje se možda krije u - belgijskom načinu točenja piva!
ZAGREB, 16. rujna (Hina) - Sezona je piva i pivopija. Mnogobrojne
domaće i inozemne pivovare slave ovih dana pjenušavi napitak na
sajmovima i festivalima. Pivo teče u potocima, pivovije su "na
svome".., bar do sljedećega jutra, kada bistre glave, lakim korakom
i s voljom treba krenuti za svakodnevnim obvezama. To nije uvijek
lako, jer nakon pivskih terevenki zna i te kako boljeti glava, a
noge su teške poput olova. No, glavu gore, pivopije! Rješenje se
možda krije u - belgijskom načinu točenja piva! #L#
"Važno je pivo natočiti tako da na vrhu čaše ima 'tri prsta' pjene",
objašnjava Ivana Bozanić iz marketinga Zagrebačke pivovare. Pjenu
koja nadvisuje ili prelazi rub čaše, treba obvezno odstaniti, jer
je puna ugljičnog dioksida koji je suvišan i izaziva žgaravicu,
podrigivanje i glavobolju. Pivo bez te, suvišne pjene,
probavljivije je i lakše se pije. Ovako se, kaže gospođa Bozanić,
mogu točiti sva piva, bez obzira radi li se o lageru ili sortnim
pivima.
No, to nije sve! Prije no što pivo poteče, čaša mora biti propisno
oprana i ohlađena! Pivske čaše se peru na poseban, pivarski način.
Prvo se u jednom lavabou čiste posebnim pivarskim četkama i
deterdžentom, a zatim se u drugom peru u hladnoj vodi. Ukoliko se
čaša propisno ne opre, nastavlja naša sugovornica, čestice pjene
hvataju se na masnoću, a to utječe na okus i probavljivost. Utočite
li pak pivo u toplu ili nedovoljnu hladnu čašu, ono će se previše
pjeniti, i eto vam opet glavobolje izazvane ugljičnim dioksidom.
Pri samom točenju, pipničar(ka) ne smije držalom aparata
dodirivati čašu, a marku piva označenu na njoj treba okrenuti prema
konzumentu.
Važan je također i oblik čaše koji mora biti prilagođen vrsti piva.
Pijete li "lager" pivo, koje se pije brzo i ima manji postotak
alkohola, ono se toči u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Kako se
brzo pije, ono se ne stigne ugrijati kada stjenku čašu obuhvatimo
rukom. Nasuprot tome, posebna, sortna piva, toče se u čaše tipa
kaleža, sa duljom nogicom. Ona su, naime, jača, polako se
pijuckaju, jer sadrže veći postotak alkohola, a dulja nogica
omogućuje da ne zagrijavamo pivo držeći rukom stijenku čaše.
Pa onda: Živjeli!
(Hina) duk ld