ZAGREB, 12. rujna (Hina) - Malo je onih koji znaju da je koštica šljive otrovna. Najzad i "opasni" oblik koštice kao da nas upozorava da to nečinimo. Sama se priroda pobrinula da se ne otrujemo. No što je s životinjama? L#L Začuđujuće
je koliko je jestivih biljaka u jednom svom dijelu nejestivo, pa i štetno po zdravlje, objašnjava dr. Z. Kozarić u 'Gospodarskom listu'. Ta činjenica, nastavlja autor u ogledu 'Šljiva - jestivo usplođe, otrovna sjemenka', nema neko osobito značenje u trovanju ljudi, jer te dijelove biljaka obično ne jedemo, ali može biti značajnom za domaće životinje. Šljiva (Prunus domestica) dobro je poznata voćka s još poznatijim plodovima. Svima su poznate i velike mogućnosti iskorištavanja plodova od kojih se proizvodi rakija šljivovica, šljivov pekmez, kompot od šljiva... Plodovi šljiva sastoje se od sočnog mesnatog usplođa i tvrde koštice u kojoj se nalazi bijela sjemenka. Za razliku od usplođa, sjemenka sadrži "potencijalno vrlo otrovne tvari" koje se razgrađuju na vrlo otrovnu cijanovodičnu kiselinu i benzeldehid. Do trovanja, najčešće svinja i goveda, dolazi kad pojedu veću količinu šljiva s košticama. Drobljenjem koštice, što svinji nije nikakav problem, u probavnom se traktu oslobađa velika količina cijanovodične kiseline. Prvi znakovi trovanja kod svinje
ZAGREB, 12. rujna (Hina) - Malo je onih koji znaju da je koštica
šljive otrovna. Najzad i "opasni" oblik koštice kao da nas
upozorava da to nečinimo. Sama se priroda pobrinula da se ne
otrujemo. No što je s životinjama? L#L
Začuđujuće je koliko je jestivih biljaka u jednom svom dijelu
nejestivo, pa i štetno po zdravlje, objašnjava dr. Z. Kozarić u
'Gospodarskom listu'. Ta činjenica, nastavlja autor u ogledu
'Šljiva - jestivo usplođe, otrovna sjemenka', nema neko osobito
značenje u trovanju ljudi, jer te dijelove biljaka obično ne
jedemo, ali može biti značajnom za domaće životinje.
Šljiva (Prunus domestica) dobro je poznata voćka s još poznatijim
plodovima. Svima su poznate i velike mogućnosti iskorištavanja
plodova od kojih se proizvodi rakija šljivovica, šljivov pekmez,
kompot od šljiva... Plodovi šljiva sastoje se od sočnog mesnatog
usplođa i tvrde koštice u kojoj se nalazi bijela sjemenka. Za
razliku od usplođa, sjemenka sadrži "potencijalno vrlo otrovne
tvari" koje se razgrađuju na vrlo otrovnu cijanovodičnu kiselinu i
benzeldehid. Do trovanja, najčešće svinja i goveda, dolazi kad
pojedu veću količinu šljiva s košticama. Drobljenjem koštice, što
svinji nije nikakav problem, u probavnom se traktu oslobađa velika
količina cijanovodične kiseline. Prvi znakovi trovanja kod svinje
su slinjenje i povraćanje, te grčevi. Svinja može i uginuti. Kod
goveda je smrtnost manja.
I dok se čovjek truje šljivovicom, svinja se truje košticom. I dok
čovjek može misliti za svinju, svinja to isto ne može činiti za
čovjeka.
(Hina) ld ld