VUKOVAR, 8. rujna (Hina) - U Poslovnoj jedinici Vinogradarstvo i vinarstvo vukovarskog VUPIK-a zadovoljni su prvim prinosima ranih sorti grožđa, za koje tehnolog Goran Kirkov ističe da su posve solidni dok je samo grožđe unatoč suši
više nego zadovoljavajuće kvalitete.
VUKOVAR, 8. rujna (Hina) - U Poslovnoj jedinici Vinogradarstvo i
vinarstvo vukovarskog VUPIK-a zadovoljni su prvim prinosima ranih
sorti grožđa, za koje tehnolog Goran Kirkov ističe da su posve
solidni dok je samo grožđe unatoč suši više nego zadovoljavajuće
kvalitete.#L#
"Grožđe je zdravo i nema truleži, šećeri su idealni", kazao je za
Hinu Kirkov dodajući kako višemjesečna suša u vukovarsko-
srijemskom vinogorju nije ostavila negativne posljedice na
vinograde što se očituje i u posve zadovoljavajućim prinosima.
Pod vinogradima u VUPIK-u nalazi se oko 350 hektara. Još krajem
kolovoza berba je započela na ranim sortama kao što su bahus,
frankovka i sivi pinot koji su već obrani, dok je u tijeku berba
traminca. Prema Kirkovim riječima, u berbi je uposleno 250
sezonskih radnika koji su do sada ubrali oko 50 vagona grožđa.
Najveći posao predstavlja skori početak berbe graševine pod kojom
se nalazi oko 70 posto VUPIK-ovih vinograda. Zbog suše i njena berba
poranit će dvadesetak dana ranije.
(Hina) draž db