KUTJEVO/ĐAKOVO/DARUVAR, 25. kolovoza (Hina) - Dugotrajno sušno razdoblje, uz visoke dnevne temperature, odrazilo se na ovogodišnju berbu grožđa u Požeštini, Đakovštini i na području Daruvara.
KUTJEVO/ĐAKOVO/DARUVAR, 25. kolovoza (Hina) - Dugotrajno sušno
razdoblje, uz visoke dnevne temperature, odrazilo se na
ovogodišnju berbu grožđa u Požeštini, Đakovštini i na području
Daruvara.#L#
Naime, u kutjevačkome vinogorju na lokalitetu Maćevo brdo danas su
privatni proizvođači počeli berbu grožđa, što je čak 40 dana ranije
nego li je to uobičajeno za ove krajeve. Sada se beru rane sorte kao
što je sivi i crni pinot, nakon čega će uslijediti i berba
chardoneya. "Unatoč tomu što smo svi vidjeli da je u vinogradima
nešto ranije krenula i vegetacija i cvatnja ipak mislim da nas je
sve iznenadila ovako preuranjena berba te vjerujem da dio
vinogradara još nije spreman za ovako obiman jesenski posao. Ja
osobno mogao sam s berbom krenuti i prije par dana", ističe Vlado
Krauthaker, jedan od većih vinogradara Požeštine koji prerađuje
grožđe sa skoro 50 hektara vinograda.
Prema njegovim riječima, na pojedinim kutjevačkim lokalitetima
trenutno je samo graševina spremna za berbu, a dugotrajno sušno
razdoblje uz visoke dnevne temperature, ipak će se više odraziti na
urod, koji će biti smanjen budući da je zbog nedostatka vlage
nalijevanje bobica bilo slabije. Za neke sorte, kako se doznaje,
kakvoća će biti čak izvanredno dobra, dok će pojedine ipak izgubiti
kiselinu. "Mislim da će u ovoj godini svi enolozi morati biti jako
oprezni budući je ipak riječ o jednoj ekstremnoj godini",
zaključuje Krauthaker.
Početak berbe grožđa za ponedjeljak najavili su i stručnjaci
"Kutjevačkog podruma" dd koji ima oko 400 hektara vinograda dok
približno isto tolike površine imaju i privatni proizvođači grožđa
na području Požeško-slavonske županije.
I u Đakovštini je danas počela ovogodišnja berba grožđa, a njen
preuranjeni početak objašnjava se dugotrajnom katastrofalnom
sušom. Osim na raniji početak berbe, suša se u vinogorju Đakovštine
odrazila i na smanjenje uroda grožđa koji će na nekim površinama
biti umanjen za 10, ali ponegdje i do 30 posto. No, vinogradari
ističu kako je usprkos suši grožđe odlično urodilo što će umanjiti
posljedice dugog sušnog razdoblja i smanjenje uroda.
Berba grožđa danas je započela u vinogradima đakovačke i srijemske
biskupije koja pod vinovom lozom ima 27 hektara, a prvi je na red
došao traminac. U biskupijskim vinogradima procjenjuju da će zbog
suše urod biti manji za 10 do 15 posto te upozoravaju i na problem
starih nagomilanih zaliha vina što otežava skladištenje novih
količina sa čim se suočavaju i druge vinarije u Hrvatskoj. U
vinogradima "Đakovačkih vina" d.d. početak berbe grožđa na 375
hektara najavljuju početkom idućeg tjedna. U vinogradima
Đakovačkih vina suša će umanjiti urod za 20 do 25 posto, no i na tim
površinama grožđe bilježi odličan urod i dobra svojstva.
Na svojih 200 hektara "Vinarija Daruvar" će zbog suše imati 20-ak
posto manji prinos od planiranog. Direktor Vinarije Nikola
Jurjević ističe da je unatoč suši grožđe zdravo, ali će berba nekih
sorti početi mjesec ranija i to već u ponedjeljak.
Sa vlastitih se površina očekuje urod od kojeg će se moći proizvesti
900 tisuća litara visokokvalitetnih i kvalitetnih vina. Grožđe će
se otkupljivati i od daruvarskih vinogradara pa ukupno namjeravaju
proizvesti 1,1 milijuna litara vina od kojih će, ističe, 40 posto
biti izvezeno. Od ove godine daruvarska vina izvoze se u Njemačku, a
uskoro i u Švedsku, Dansku i SAD.
Prošle godine, Vinarija Daruvar imala je zbog kiše urod od 10 tisuća
kilograma po hektaru, a takav bi, zbog suše, mogao biti i
ovogodišnji urod.
(Hina) žup/reb/slu db