FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: POČELA BERBA GROŽĐA; UROD ZBOG SUŠE SLABIJI

KUTJEVO/ĐAKOVO/DARUVAR, 25. kolovoza (Hina) - Dugotrajno sušno razdoblje, uz visoke dnevne temperature, odrazilo se na ovogodišnju berbu grožđa u Požeštini, Đakovštini i na području Daruvara.
KUTJEVO/ĐAKOVO/DARUVAR, 25. kolovoza (Hina) - Dugotrajno sušno razdoblje, uz visoke dnevne temperature, odrazilo se na ovogodišnju berbu grožđa u Požeštini, Đakovštini i na području Daruvara.#L# Naime, u kutjevačkome vinogorju na lokalitetu Maćevo brdo danas su privatni proizvođači počeli berbu grožđa, što je čak 40 dana ranije nego li je to uobičajeno za ove krajeve. Sada se beru rane sorte kao što je sivi i crni pinot, nakon čega će uslijediti i berba chardoneya. "Unatoč tomu što smo svi vidjeli da je u vinogradima nešto ranije krenula i vegetacija i cvatnja ipak mislim da nas je sve iznenadila ovako preuranjena berba te vjerujem da dio vinogradara još nije spreman za ovako obiman jesenski posao. Ja osobno mogao sam s berbom krenuti i prije par dana", ističe Vlado Krauthaker, jedan od većih vinogradara Požeštine koji prerađuje grožđe sa skoro 50 hektara vinograda. Prema njegovim riječima, na pojedinim kutjevačkim lokalitetima trenutno je samo graševina spremna za berbu, a dugotrajno sušno razdoblje uz visoke dnevne temperature, ipak će se više odraziti na urod, koji će biti smanjen budući da je zbog nedostatka vlage nalijevanje bobica bilo slabije. Za neke sorte, kako se doznaje, kakvoća će biti čak izvanredno dobra, dok će pojedine ipak izgubiti kiselinu. "Mislim da će u ovoj godini svi enolozi morati biti jako oprezni budući je ipak riječ o jednoj ekstremnoj godini", zaključuje Krauthaker. Početak berbe grožđa za ponedjeljak najavili su i stručnjaci "Kutjevačkog podruma" dd koji ima oko 400 hektara vinograda dok približno isto tolike površine imaju i privatni proizvođači grožđa na području Požeško-slavonske županije. I u Đakovštini je danas počela ovogodišnja berba grožđa, a njen preuranjeni početak objašnjava se dugotrajnom katastrofalnom sušom. Osim na raniji početak berbe, suša se u vinogorju Đakovštine odrazila i na smanjenje uroda grožđa koji će na nekim površinama biti umanjen za 10, ali ponegdje i do 30 posto. No, vinogradari ističu kako je usprkos suši grožđe odlično urodilo što će umanjiti posljedice dugog sušnog razdoblja i smanjenje uroda. Berba grožđa danas je započela u vinogradima đakovačke i srijemske biskupije koja pod vinovom lozom ima 27 hektara, a prvi je na red došao traminac. U biskupijskim vinogradima procjenjuju da će zbog suše urod biti manji za 10 do 15 posto te upozoravaju i na problem starih nagomilanih zaliha vina što otežava skladištenje novih količina sa čim se suočavaju i druge vinarije u Hrvatskoj. U vinogradima "Đakovačkih vina" d.d. početak berbe grožđa na 375 hektara najavljuju početkom idućeg tjedna. U vinogradima Đakovačkih vina suša će umanjiti urod za 20 do 25 posto, no i na tim površinama grožđe bilježi odličan urod i dobra svojstva. Na svojih 200 hektara "Vinarija Daruvar" će zbog suše imati 20-ak posto manji prinos od planiranog. Direktor Vinarije Nikola Jurjević ističe da je unatoč suši grožđe zdravo, ali će berba nekih sorti početi mjesec ranija i to već u ponedjeljak. Sa vlastitih se površina očekuje urod od kojeg će se moći proizvesti 900 tisuća litara visokokvalitetnih i kvalitetnih vina. Grožđe će se otkupljivati i od daruvarskih vinogradara pa ukupno namjeravaju proizvesti 1,1 milijuna litara vina od kojih će, ističe, 40 posto biti izvezeno. Od ove godine daruvarska vina izvoze se u Njemačku, a uskoro i u Švedsku, Dansku i SAD. Prošle godine, Vinarija Daruvar imala je zbog kiše urod od 10 tisuća kilograma po hektaru, a takav bi, zbog suše, mogao biti i ovogodišnji urod. (Hina) žup/reb/slu db

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙