NEW YORK, 16. veljače (Hina/Reuters) - Želite li da vaše dijete zdravije jede? Onda svakoga dana morate skuhati objed. Istraživači s Harvarda potvrđuju da djeca u dobi između 9 i 14 godina koja svakoga dana objeduju s obitelji
vjerojatnije zdravije jedu nego njihovi vršnjaci koji to ne čine.
NEW YORK, 16. veljače (Hina/Reuters) - Želite li da vaše dijete
zdravije jede? Onda svakoga dana morate skuhati objed. Istraživači
s Harvarda potvrđuju da djeca u dobi između 9 i 14 godina koja
svakoga dana objeduju s obitelji vjerojatnije zdravije jedu nego
njihovi vršnjaci koji to ne čine. #L#
Istraživanje je obuhvatilo više od 16.000 dječaka i djevojčica, a
objavljeno je u ovomjesečnom izdanju časopisa "Archives of Family
Medicine".
Djeca koja su redovito objedovala unosila su u organizam nešto više
kalorija, ali i više vlakana i drugih hranjivih tvari, uključujući
kalcij, folnu kiselinu, vitamine B6, B12, C, E i željezo.
Istraživanje je pokazalo da 43 posto djece svakoga dana objeduje s
obitelji, 40 posto većinu dana u tjednu, a 17 posto rijetko. Iako
otprilike polovina devetgodišnjaka objeduje s obitelji, isto čini
tek trećina četrnaestgodišnjaka.
"Potičemo obitelji da sačuvaju običaj zajedničkog, obiteljskog,
objeda", kazao je glavni istraživač dr. Matthew W. Gillman s
medicinskog fakulteta Harvard i Harvard Pilgrim Health Care, iz
Bostona, Massachusetts.
Istraživanjem nisu otkrivene druge varijable koje bi mogle
objasniti razlike u prehrani djece koja objeduju s obitelji i one
koja to ne čine.
Autori istraživanja tvrde da su se obiteljski objedi u posljednjem
desetljeću prorijedili, možda i zbog sve većeg broja zaposlenih
žena. Autori, međutim, naglašavaju kako zdrav obiteljski objed za
zaposlene roditelje ipak ne bi smio biti neostvariv.
(Hina) car dgk