PARIZ, 25. veljače (Hina/AFP) - Promjena temperature na jeziku može stvoriti osjećaj okusa, slatkog, slanog ili gorkog, tvrde američki istraživači čiji su radovi objavljeni u britanskom znanstvenom časopisu "Nature".
PARIZ, 25. veljače (Hina/AFP) - Promjena temperature na jeziku može
stvoriti osjećaj okusa, slatkog, slanog ili gorkog, tvrde američki
istraživači čiji su radovi objavljeni u britanskom znanstvenom
časopisu "Nature". #L#
Alberto Cruz i Barry Green iz Yale School of Medicine (Connecticut)
donose "prvi dokaz" o tome da promjena temperature na jeziku koju
primjerice može uzrokovati kocka leda ili vruća hrana, mogu
stvoriti osjećaj okusa.
Mjerenjem temperature na vrhu jezika u šesnaest dragovoljaca, od 20
do 35 stupnjeva Celzija, istraživači su otkrili da toplina stvara
osjećaj slatkoće.
Povratkom na početnu temperaturu od 20 stupnjeva, ispitanici su
osjećali gorak ili slan okus. Većina je ispitanika bila iznenađena
"jasnoćom i snagom" okusa koji su osjetili.
Takav "toplinski okus" nije isti u svih osoba, a svi ga ne mogu ni
osjetiti. U prosjeku su dva od tri ispitanika osjetila najmanje
jedan okus: najčešći je bio okus slatkog, a najrjeđi okus slanog.
Hlađenje jezika ispod njegove temperature potiče osjećaj gorčine
(na 15 stupnjeva) i slanoće (oko 25 stupnja).
Ovo bi ispitivanje moglo pomoći da se bolje shvati reakcija na
podražaje i način na koji ih mozak tumači, misle istraživači. Moglo
bi protumačiti i to zašto se led ili jako hladno gazirano piće čine
manje slatkima nego što zapravo jesu.
(Hina) vra dgk