FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLADNO I TOPLO IMAJU OKUS KAO SLANO I SLATKO

PARIZ, 25. veljače (Hina/AFP) - Promjena temperature na jeziku može stvoriti osjećaj okusa, slatkog, slanog ili gorkog, tvrde američki istraživači čiji su radovi objavljeni u britanskom znanstvenom časopisu "Nature".
PARIZ, 25. veljače (Hina/AFP) - Promjena temperature na jeziku može stvoriti osjećaj okusa, slatkog, slanog ili gorkog, tvrde američki istraživači čiji su radovi objavljeni u britanskom znanstvenom časopisu "Nature". #L# Alberto Cruz i Barry Green iz Yale School of Medicine (Connecticut) donose "prvi dokaz" o tome da promjena temperature na jeziku koju primjerice može uzrokovati kocka leda ili vruća hrana, mogu stvoriti osjećaj okusa. Mjerenjem temperature na vrhu jezika u šesnaest dragovoljaca, od 20 do 35 stupnjeva Celzija, istraživači su otkrili da toplina stvara osjećaj slatkoće. Povratkom na početnu temperaturu od 20 stupnjeva, ispitanici su osjećali gorak ili slan okus. Većina je ispitanika bila iznenađena "jasnoćom i snagom" okusa koji su osjetili. Takav "toplinski okus" nije isti u svih osoba, a svi ga ne mogu ni osjetiti. U prosjeku su dva od tri ispitanika osjetila najmanje jedan okus: najčešći je bio okus slatkog, a najrjeđi okus slanog. Hlađenje jezika ispod njegove temperature potiče osjećaj gorčine (na 15 stupnjeva) i slanoće (oko 25 stupnja). Ovo bi ispitivanje moglo pomoći da se bolje shvati reakcija na podražaje i način na koji ih mozak tumači, misle istraživači. Moglo bi protumačiti i to zašto se led ili jako hladno gazirano piće čine manje slatkima nego što zapravo jesu. (Hina) vra dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙