ZAGREB, 25. veljače (Hina) - Filtriranjem se iz kave ne uklanja tvar povezana sa srčanim bolestima i kapi, tvrde istraživači.
ZAGREB, 25. veljače (Hina) - Filtriranjem se iz kave ne uklanja tvar
povezana sa srčanim bolestima i kapi, tvrde istraživači. #L#
Nizozemski znanstvenici kažu da ih je iznenadilo što razina
homocisteina nije pala poslije filtriranja kave, izvješćuje BBC.
Prije se pretpostavljalo da se filtriranjem kave i uklanjanjem
tvari nazvanih diterpenima, koje uzrokuju povišenje razine
kolesterola, može smanjiti razina homocisteina.
No dva istraživanja u kojima su neke testirane osobe u razdoblju od
dva tjedna dobivale jaku kavu, a neke ne, pokazala su da razina
homocisteina nije manja.
Dr. Martina Grubben iz Sveučilišne bolnice Nijmegen zamolila je 30
odraslih osoba da svakoga dana popiju litru nefiltrirane kave. U
istraživanje su bile uključene i 34 osobe koje nisu pile kavu.
Pokazalo se da nefiltrirana kava može povisiti razinu homocisteina
za desetak posto, a rezultate istraživanja je objavio američki
"Journal of Clinical Nutrition".
U sljedećoj studiji dr. Petra Verhoef iz Centra za nutricionistiku
iz Wageningena provjerila je pretpostavku da povišenu razinu
homocisteina uzrokuje prisutnost diterpena.
U tom je istraživanju sudjelovalo 26 osoba. Neke od njih nisu pile
kavu, a druge su pile jaku filtriranu kavu svakoga dana u razdoblju
od četiri tjedna. Pokazalo se da se razina homocisteina povisila za
18 posto u osoba koje su pile filtriranu kavu.
Kava koju su pili bila je otprilike dvaput jača od one korištene u
studiji dr. Grubben, a to pokazuje da se razina homocisteina
otprilike jednako povisila u odnosu na količinu kave, bez obzira na
to je li filtrirana ili nije.
Dr. Verhoef je bila iznenađena što se razina homocisteina povećala
čak i bez prisutnosti diterpena.
Istraživači žele ispitati i druge sastojke koji bi mogli uzrokovati
povišenje razine homocisteina.
"Sad znamo da sigurno postoji još neki sastojak osim diterpena. Ali
ne znamo koji sastojak kave uzrokuje povišenu razinu homocisteina.
Možda kofein", rekla je dr. Verhoef.
Prijašnje studije pokazale su da je razina homocisteina povišena
kod osoba koje piju kavu, ali se pretpostavljalo da je to zato što
više puše ili zato što imaju nižu razinu folne kiseline jer manje
jedu.
O istraživanjima izvješćuje i časopis "New Scientist".
(Hina) dgk dgk