FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I FILTRIRANA KAVA JEDNAKO JE ŠTETNA

ZAGREB, 25. veljače (Hina) - Filtriranjem se iz kave ne uklanja tvar povezana sa srčanim bolestima i kapi, tvrde istraživači.
ZAGREB, 25. veljače (Hina) - Filtriranjem se iz kave ne uklanja tvar povezana sa srčanim bolestima i kapi, tvrde istraživači. #L# Nizozemski znanstvenici kažu da ih je iznenadilo što razina homocisteina nije pala poslije filtriranja kave, izvješćuje BBC. Prije se pretpostavljalo da se filtriranjem kave i uklanjanjem tvari nazvanih diterpenima, koje uzrokuju povišenje razine kolesterola, može smanjiti razina homocisteina. No dva istraživanja u kojima su neke testirane osobe u razdoblju od dva tjedna dobivale jaku kavu, a neke ne, pokazala su da razina homocisteina nije manja. Dr. Martina Grubben iz Sveučilišne bolnice Nijmegen zamolila je 30 odraslih osoba da svakoga dana popiju litru nefiltrirane kave. U istraživanje su bile uključene i 34 osobe koje nisu pile kavu. Pokazalo se da nefiltrirana kava može povisiti razinu homocisteina za desetak posto, a rezultate istraživanja je objavio američki "Journal of Clinical Nutrition". U sljedećoj studiji dr. Petra Verhoef iz Centra za nutricionistiku iz Wageningena provjerila je pretpostavku da povišenu razinu homocisteina uzrokuje prisutnost diterpena. U tom je istraživanju sudjelovalo 26 osoba. Neke od njih nisu pile kavu, a druge su pile jaku filtriranu kavu svakoga dana u razdoblju od četiri tjedna. Pokazalo se da se razina homocisteina povisila za 18 posto u osoba koje su pile filtriranu kavu. Kava koju su pili bila je otprilike dvaput jača od one korištene u studiji dr. Grubben, a to pokazuje da se razina homocisteina otprilike jednako povisila u odnosu na količinu kave, bez obzira na to je li filtrirana ili nije. Dr. Verhoef je bila iznenađena što se razina homocisteina povećala čak i bez prisutnosti diterpena. Istraživači žele ispitati i druge sastojke koji bi mogli uzrokovati povišenje razine homocisteina. "Sad znamo da sigurno postoji još neki sastojak osim diterpena. Ali ne znamo koji sastojak kave uzrokuje povišenu razinu homocisteina. Možda kofein", rekla je dr. Verhoef. Prijašnje studije pokazale su da je razina homocisteina povišena kod osoba koje piju kavu, ali se pretpostavljalo da je to zato što više puše ili zato što imaju nižu razinu folne kiseline jer manje jedu. O istraživanjima izvješćuje i časopis "New Scientist". (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙