FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOMA JE NAJLJEPŠE - S TIM SE SLAŽU I BAKTERIJE

WASHINGTON, 25. veljače (Hina/Reuters) - Što mislite gdje ima više bakterija: u kuhinji ili u kupaonici? Točan odgovor će vas možda iznenaditi, ali ilustrira bitnu činjenicu: baketerije i virusi u kući šire se zbog neznanja ili nepravilnog čišćenja, tvrde istraživači.
WASHINGTON, 25. veljače (Hina/Reuters) - Što mislite gdje ima više bakterija: u kuhinji ili u kupaonici? Točan odgovor će vas možda iznenaditi, ali ilustrira bitnu činjenicu: baketerije i virusi u kući šire se zbog neznanja ili nepravilnog čišćenja, tvrde istraživači. #L# Chuck Gerba, profesor sa Sveučilišta u Arizoni, kaže kako su njegova ispitivanja pokazala da su ljudi vrlo slabo obaviješteni. A kad bi više znali mogli bi bitno smanjiti opasnost od infekcija. Iako većina ispitanika misli da su kupaonica i zahod mjesta na kojima ima najviše mikroba, ispitivanje je pokazalo da je zagađenija kuhinja. Patogeni (mikrobi koji uzrokuju bolesti) su pronađeni u 60 posto spužva, 50 posto kuhinjskih odvoda i 25 posto radnih ploha. "Kad bih u sljedećem životu bio bakterija, živio bih u kuhinjskoj spužvi", kazao je Gerba ističući kako je za bakterije to najbolje mjesto jer dobivaju i hranu i vodu. Spužve se može sterilizirati ako ih se na 30 sekundi stavi u mikrovalnu pećnicu, ili ako ih se koristi sa sredstvom za čišćenje na bazi bjelila. Kupaonice su obično čišće od kuhinja, jer se zahodi i slivnici dezinficiraju pravilno, kazao je Gerba. U jednom su ispitivanju on i njegovi studenti proučavali 15 kućanstava četiri mjeseca. Na početku su izmjerili razinu patogena u kuhinjama i kupaonicama i otkrili da su kuhinje zagađenije. Ispitanici su dobili sredstva za čišćenje na bazi hipoklorita (bjelila) i morali su se pridržavati uputa. Čak je i minimalno čišćenje smanjilo broj bakterija. Uz nove upute da se čisti češće i to određena područja puna patogenih organizama - poput dasaka za rezanje i ručki hladnjaka - razina bakterija se smanjila za 90 do 95 posto, kazao je Gerba. Čistiti se mora proizvodima na bazi bjelila, inače spužva ili krpa samo šire patogene, kazao je Gerba. Uz to, pokazalo se da je najnovije mjesto prljavštine perilica. Gerba je na godišnjem sastanku Američkog društva za napredak znanosti upozorio da iznenađujuće mnogo bakterija preživi pranje i sušenje. I nemojte misliti da ste u uredu sigurniji. Jednim je ispitivanjem Gerba otkrio da je 60 posto uredskih šalica za kavu zaraženo bakterijom E. coli , uglavnom zato što se samo obrišu spužvom i opet koriste. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙