FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSOBAMA KOJE NE PODNOSE LAKTOZU MOŽE NEDOSTAJATI KALCIJA

NEW YORK, 20. veljače (Hina/Reuters) - Osobe koje ne podnose laktozu izbjegavaju mliječne proizvode pa im često manjka kalcija, što može uzrokovati osteoporozu, tvrdi američki istraživač.
NEW YORK, 20. veljače (Hina/Reuters) - Osobe koje ne podnose laktozu izbjegavaju mliječne proizvode pa im često manjka kalcija, što može uzrokovati osteoporozu, tvrdi američki istraživač. #L# Više od 50 milijuna Amerikanaca ne podnosi laktozu, to jest ne može probaviti laktozu iz mliječnih proizvoda. U manjinskih etničkih skupina, čini se, ta je opasnost još veća. Dr. Dennis Savaiano sa Sveučilišta "Purdue" u West Lafayetteu (Indiana) analizirao je već objavljenu znanstvenu literaturu o nepodnošenju laktoze i njezinu učinku na osteoporozu. "Nakon dvadesete godine više ne možete povećati koštanu masu", kazao je Savaiano. "Kad uđete u postmenopauzu, počinjete gubiti koštanu masu. Što je više imate, to bolje", komentirao je. "Ono što ste činili u doba adolescencije utječe na ono što će se događati u sedamdesetima." Savaiano je rekao da oni koje ne podnose laktozu ne moraju potpuno izbjegavati mliječne proizvode, koji su osnovni izvor kalcija. "Jogurt se obično dobro podnosi, a i sir", kazao je, dodajući kako se prilično dobro podnosi i čaša mlijeka uz obrok. Ako ne, dobro je uzimati pripravke kalcija, savjetovao je Savaiano, napominjući kako su dobar izvor kalcija i neke vrste povrća, na primjer brokula i kelj. Savaiano je objasnio da prosječna odrasla osoba na dan uzima oko 600 mg kalcija, a morala bi uzimati između 800 i 1300 mg. "Neka ispitivanja pokazuju da je optimalna količina 1500 mg na dan", rekao je Savaiano. Adolescenti i stariji ljudi morali bi uzimati između 1200 i 1300 mg kalcija na dan, istaknuo je, dodajući da smo od toga još vrlo daleko. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙