NEW YORK, 20. veljače (Hina/Reuters) - Osobe koje ne podnose laktozu izbjegavaju mliječne proizvode pa im često manjka kalcija, što može uzrokovati osteoporozu, tvrdi američki istraživač.
NEW YORK, 20. veljače (Hina/Reuters) - Osobe koje ne podnose
laktozu izbjegavaju mliječne proizvode pa im često manjka kalcija,
što može uzrokovati osteoporozu, tvrdi američki istraživač. #L#
Više od 50 milijuna Amerikanaca ne podnosi laktozu, to jest ne može
probaviti laktozu iz mliječnih proizvoda. U manjinskih etničkih
skupina, čini se, ta je opasnost još veća.
Dr. Dennis Savaiano sa Sveučilišta "Purdue" u West Lafayetteu
(Indiana) analizirao je već objavljenu znanstvenu literaturu o
nepodnošenju laktoze i njezinu učinku na osteoporozu.
"Nakon dvadesete godine više ne možete povećati koštanu masu",
kazao je Savaiano. "Kad uđete u postmenopauzu, počinjete gubiti
koštanu masu. Što je više imate, to bolje", komentirao je. "Ono što
ste činili u doba adolescencije utječe na ono što će se događati u
sedamdesetima."
Savaiano je rekao da oni koje ne podnose laktozu ne moraju potpuno
izbjegavati mliječne proizvode, koji su osnovni izvor kalcija.
"Jogurt se obično dobro podnosi, a i sir", kazao je, dodajući kako
se prilično dobro podnosi i čaša mlijeka uz obrok. Ako ne, dobro je
uzimati pripravke kalcija, savjetovao je Savaiano, napominjući
kako su dobar izvor kalcija i neke vrste povrća, na primjer brokula
i kelj.
Savaiano je objasnio da prosječna odrasla osoba na dan uzima oko 600
mg kalcija, a morala bi uzimati između 800 i 1300 mg. "Neka
ispitivanja pokazuju da je optimalna količina 1500 mg na dan",
rekao je Savaiano. Adolescenti i stariji ljudi morali bi uzimati
između 1200 i 1300 mg kalcija na dan, istaknuo je, dodajući da smo od
toga još vrlo daleko.
(Hina) car dgk