FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILIJUNI SE OKREĆU ORGANSKOJ HRANI

ZAGREB, 10. veljače (Hina) - Svaka četvrta osoba danas se hrani nekom vrstom organske hrane, izvješćuje časopis "Health Which?".
ZAGREB, 10. veljače (Hina) - Svaka četvrta osoba danas se hrani nekom vrstom organske hrane, izvješćuje časopis "Health Which?". #L# Ipak, ista je anketa pokazala da mnoge odbija visoka cijena organske hrane, prenosi BBC. Časopis "Health Which?" otkrio je da ljudi organsku hranu drže zdravijom, bezopasnijom i ukusnijom od proizvoda koji se uzgajaju uobičajenim metodama. Takav način uzgoja obilježili su skandali koje je izazvala kriza nastala zbog goveđe spongiformne ensefalopatije (BSE) te zbog straha povezanih s mogućom opasnošću genetskih izmjena. Anketa je pokazala da se 29 posto ispitanih odlučuje za jedan od organskih proizvoda. Najpopularniji su voće i povrće: kupuje ih 18 posto ispitanika. Svaka deseta osoba povremeno kupi organski uzgojeno meso, mliječne proizvode i kruh, pokazala je anketa. Od onih koji se odlučuju za organsku alternativu, 60 posto kao glavni razlog navodi svoje zdravlje, dok pola tvrdi kako su privučeni činjenicom da u tim proizvodima nema pesticida. Samo nešto manje od polovice ispitanih (46 posto) misli da organska hrana sadrži više vitamina i minerala, dok je 9 posto zabrinuto zbog genetske modifikacije, a 6 posto zbog povezanosti BSE-a i CJD-a, oblika kravljeg ludila od kojeg obolijevaju ljudi. Više od četvrtine, odnosno 29 posto, misli da organska hrana jednostavno ima bolji okus od hrane uzgojene na tradicionalan način. Samo 8 posto okreće se organskoj hrani jer misle da je taj način uzgoja bolji za okoliš. Prodaja organski uzgojene hrane znatno se povećava, ali samo 2 posto ispitanih tvrdi da konzumira isključivo organsku hranu. Viša cijena organski uzgojene hrane glavni je razlog zbog kojega se kupci ipak odlučuju za tradicionalno uzgojenu hranu, dok 45 posto ljudi koji je ne kupuju kao glavni razlog navode visoku cijenu. U trgovinama kako je viša cijena organski uzrojene hrane posljedica skupljeg načina uzgoja. Charlotte Gann, urednica "Health Which?", kaže: "Organski uzgojeno meso je vjerojatno bolje, a ispitivanja pokazuju da je manje vjerojatno da ćete servirati porciju hrane zagađene pesticidima ako jedete organski uzgojeno voće i povrće." Ipak, Gail Goldberg, nutricionistkinja iz Britanske zaklade za nutricionistiku, napominje: "Još nema dokaza da je organski uzgojena hrana na bilo koji način nutricionistički bolje od tradicionalno proizvedene." Časopis "Health Which?" za potrebe ispitivanja anketirao je 2.000 osoba u Velikoj Britaniji. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙