ZAGREB, 10. veljače (Hina) - Svaka četvrta osoba danas se hrani nekom vrstom organske hrane, izvješćuje časopis "Health Which?".
ZAGREB, 10. veljače (Hina) - Svaka četvrta osoba danas se hrani
nekom vrstom organske hrane, izvješćuje časopis "Health Which?".
#L#
Ipak, ista je anketa pokazala da mnoge odbija visoka cijena
organske hrane, prenosi BBC.
Časopis "Health Which?" otkrio je da ljudi organsku hranu drže
zdravijom, bezopasnijom i ukusnijom od proizvoda koji se uzgajaju
uobičajenim metodama.
Takav način uzgoja obilježili su skandali koje je izazvala kriza
nastala zbog goveđe spongiformne ensefalopatije (BSE) te zbog
straha povezanih s mogućom opasnošću genetskih izmjena.
Anketa je pokazala da se 29 posto ispitanih odlučuje za jedan od
organskih proizvoda. Najpopularniji su voće i povrće: kupuje ih 18
posto ispitanika.
Svaka deseta osoba povremeno kupi organski uzgojeno meso, mliječne
proizvode i kruh, pokazala je anketa.
Od onih koji se odlučuju za organsku alternativu, 60 posto kao
glavni razlog navodi svoje zdravlje, dok pola tvrdi kako su
privučeni činjenicom da u tim proizvodima nema pesticida.
Samo nešto manje od polovice ispitanih (46 posto) misli da organska
hrana sadrži više vitamina i minerala, dok je 9 posto zabrinuto zbog
genetske modifikacije, a 6 posto zbog povezanosti BSE-a i CJD-a,
oblika kravljeg ludila od kojeg obolijevaju ljudi.
Više od četvrtine, odnosno 29 posto, misli da organska hrana
jednostavno ima bolji okus od hrane uzgojene na tradicionalan
način.
Samo 8 posto okreće se organskoj hrani jer misle da je taj način
uzgoja bolji za okoliš.
Prodaja organski uzgojene hrane znatno se povećava, ali samo 2
posto ispitanih tvrdi da konzumira isključivo organsku hranu.
Viša cijena organski uzgojene hrane glavni je razlog zbog kojega se
kupci ipak odlučuju za tradicionalno uzgojenu hranu, dok 45 posto
ljudi koji je ne kupuju kao glavni razlog navode visoku cijenu.
U trgovinama kako je viša cijena organski uzrojene hrane posljedica
skupljeg načina uzgoja.
Charlotte Gann, urednica "Health Which?", kaže: "Organski uzgojeno
meso je vjerojatno bolje, a ispitivanja pokazuju da je manje
vjerojatno da ćete servirati porciju hrane zagađene pesticidima
ako jedete organski uzgojeno voće i povrće."
Ipak, Gail Goldberg, nutricionistkinja iz Britanske zaklade za
nutricionistiku, napominje: "Još nema dokaza da je organski
uzgojena hrana na bilo koji način nutricionistički bolje od
tradicionalno proizvedene."
Časopis "Health Which?" za potrebe ispitivanja anketirao je 2.000
osoba u Velikoj Britaniji.
(Hina) car dgk