ZAGREB, 23. siječnja (Hina) - Znanstvenici su otkrili zašto ulje koje se dobiva iz jetre bakalara uspješno smiruje bol i upale povezane s artritisom.
ZAGREB, 23. siječnja (Hina) - Znanstvenici su otkrili zašto ulje
koje se dobiva iz jetre bakalara uspješno smiruje bol i upale
povezane s artritisom. #L#
Istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu su otkrili, prenosi BBC, da
su glavni razlog vrlo masne kiseline, zvane Omega ili n-3 masne
kiseline.
Tih masnih kiselina ima u ribljem ulju, ali ne i u drugim uljima koja
se rabe u prehrani.
"Nova otkrića vrlo zanimljivo objašnjavaju zašto je terapija uljem
dobivenim iz jetre bakalara, koje su rabile naše bake, bila dobra za
oboljele od artritisa", rekao je profesor Bruce Caterson.
Znanstvenici iz Cardiffa dokazali su da tijelo te masne kiseline
šalje u stanice hrskavice zahvaćene artiritisom.
Hrskavica štiti kosti od trenja u zglobovima.
Masne kiseline, kada uđu u stanice, smanjuju aktivnost enzima koji
oštećuju stanice i uzrokuju artritis. Osim toga, one "isključuju" i
drugi nedavno otkriven enzim, koji je uvelike odgovoran za bol i
upale u slučaju artritisa. Taj je enzim (ciklooksigenaza-2)
odgovoran za biosintezu tvari koje uzrokuju upalu.
Voditelj istraživanja profesor Bruce Caterson tvrdi: "Riječ je o
vrlo zanimljivom otkriću jer farmaceutska industrija nastoji
otkriti specifične inhibitore ciklooksigenaze-2."
Masne kiseline sprječavaju i stvaranje inflamatornih citokina,
tvari koje produljuju bol i upalu zbog artritisa.
"Dobra je strana suvremenih pripravaka to što se riblje ulje uzima u
obliku kapsula pa se može izbjeći krajnje neugodan miris nakon
kojega slijedi još strašniji okus", kazao je profesor Caterson.
Dr. Madeline Devey, znanstvenica u Udruzi za istraživanje
artritisa, kazala je : "Mnogi ljudi uzimaju riblje ulje jer se
zahvaljujući njemu osjećaju bolje, ali dosad nismo znali zašto."
(Hina) car dgk