ZAGREB, 22. siječnja (Hina) - Prema nedavnom istraživanju tržišta bioproizvoda pod nazivom Organic Food and Beverages: World supply and major European markets, udjel bioproizvoda u ukupnoj prodaji prehrambenih proizvoda na malo mogao
bi se na svjetskim tržištima slijedećih godina povećati i do 10 posto. Hrvatska bi mogla postati značajnim čimbenikom na europskom tržištu bioproizvoda. L#L Prema Međunarodnom trgovinskom centru (ICC) iz Ženeve, u 1998. godini prodaja na malo dostigla je u Zapadnoj Europi, SAD i Japanu više od 13 milijardi dolara (USD), čime je trgovina tzv. biohrane i bionapitaka postala važnom agroindustrijom na svjetskoj razini. Analitičari ICC-a smatraju da sličan trend treba očekivati i u zemljama u razvoju, naravno, na nešto nižoj razini. Takve zemlje imaju velike mogućnosti za proizvodnju ekološki zdravih prehrambenih proizvoda, ali su suočene s tehničkim i tržišnim problemima, upozorava se u "Gospodarskom listu". Hrvatska kao zemlja s velikim prirodnim potencijalom i netaknutim, ekološki čistim područjima, mogla bi konkurirati na svjetskim tržnicama, tvrde hrvatski i švicarski stručnjaci. Hrvatska bi, smatraju oni, mogla povezati ekološku poljoprivredu s ekološkim turizmom, koji je već ušao u modu nekih sredozemnih i srednjoeuropskih zemalja. (Hina) ld ld
ZAGREB, 22. siječnja (Hina) - Prema nedavnom istraživanju tržišta
bioproizvoda pod nazivom Organic Food and Beverages: World supply
and major European markets, udjel bioproizvoda u ukupnoj prodaji
prehrambenih proizvoda na malo mogao bi se na svjetskim tržištima
slijedećih godina povećati i do 10 posto. Hrvatska bi mogla postati
značajnim čimbenikom na europskom tržištu bioproizvoda. L#L
Prema Međunarodnom trgovinskom centru (ICC) iz Ženeve, u 1998.
godini prodaja na malo dostigla je u Zapadnoj Europi, SAD i Japanu
više od 13 milijardi dolara (USD), čime je trgovina tzv. biohrane i
bionapitaka postala važnom agroindustrijom na svjetskoj razini.
Analitičari ICC-a smatraju da sličan trend treba očekivati i u
zemljama u razvoju, naravno, na nešto nižoj razini. Takve zemlje
imaju velike mogućnosti za proizvodnju ekološki zdravih
prehrambenih proizvoda, ali su suočene s tehničkim i tržišnim
problemima, upozorava se u "Gospodarskom listu". Hrvatska kao
zemlja s velikim prirodnim potencijalom i netaknutim, ekološki
čistim područjima, mogla bi konkurirati na svjetskim tržnicama,
tvrde hrvatski i švicarski stručnjaci. Hrvatska bi, smatraju oni,
mogla povezati ekološku poljoprivredu s ekološkim turizmom, koji
je već ušao u modu nekih sredozemnih i srednjoeuropskih zemalja.
(Hina) ld ld