NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Vijest možda nije po ukusu vrsnih poznavatelja vina, no i bezalkoholno crno vino korisno je za srce, izvješćuju istraživači.
NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Vijest možda nije po ukusu
vrsnih poznavatelja vina, no i bezalkoholno crno vino korisno je za
srce, izvješćuju istraživači. #L#
U siječanjskom izdanju časopisa "Journal of Clinical Nutrition"
dr. Jennifer R.C. Bell i njezini kolege s kalifornijskog
sveučilišta "Davis" izvješćuju o istraživanju u okviru kojega su iz
vina Cabernet Sauvignon iz 1996. uklonili alkohol.
Iako bi se ljubitelji dobroga vina nad ovime možda i zgrozili, 5
zdravih muškaraca i 4 žene morali su popiti pola čaše vina koje je
prvoga dana bilo pomiješano s vodom, a drugoga s vodom i etanolom.
Istraživači su zatim mjerili razinu flavonoida - sastojka vina za
koji se tvrdi da je koristan za srce. Mjerili su flavonoid nazvan
(+)-katehin.
Istraživači su uzimali uzorke krvi prije, nakon 30 minuta te nakon
1,2,3,4 i 8 sati poslije konzumacije. Otkrili su da je poluživot
(+)-katehina znatno kraći (3,17 sati) kad su ispitanici pili crno
vino s alkoholom nego kad su pili vino bez alkohola (4,08 sati).
Dr. Bell i njezini kolege izvješćuju da je povećanje ukupne razine
(+)-katehina u plazmi bilo slično nakon probavljanja alkoholnog i
bezalkoholnog cnog vina te da spol ne utječe na visinu povećanja.
No i umjerena količina alkohola može pridonijeti zdravlju srca.
Prijašnja istraživanja pokazuju da alkohol sam po sebi povećava
koncentraciju "dobrog" kolesterola u krvi, ističu istraživači.
"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da crno vino, ako se
konzumira umjereno, organizam opskrbljuje dvama faktorima koji
mogu pridonijeti zdravlju krvožilnog sustava", pišu istraživači,
navodeći povećanje razine dobrog kolesterola te razine flavonoida
u krvi.
(Hina) car dgk