FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRANJIVE TVARI U VOĆU I POVRĆU POVEZANE SA ZDRAVLJEM KOSTIJU

NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Više nije riječ samo o kalciju: istraživači tvrde da tvari kojih ima u voću i povrću, poput cinka, magnezija, kalija, vlaknastih tvari te vitamina C mogu pridonijeti tome da kosti žena srednjih godina ostanu čvrste.
NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Više nije riječ samo o kalciju: istraživači tvrde da tvari kojih ima u voću i povrću, poput cinka, magnezija, kalija, vlaknastih tvari te vitamina C mogu pridonijeti tome da kosti žena srednjih godina ostanu čvrste. #L# Istraživanjem je dokazana "povezanost konzumacije voća i povrća i zdravlja kostiju", tvrde istraživači predvođeni dr. Susan A. New sa Sveučilišta "Surrey" u Guilfordu, Velika Britanija. Njihova otkrića objavljena su u siječanjskom izdanju časopisa "American Journal of Clinical Nutrition". Autori ističu kako su dosadašnja istraživanja prehrane i zdravlja kostiju uglavnom bila usmjerena na unos kalcija, a "manje su pozornosti posvećivala ulozi drugih hranjivih tvri". Dr. New i njezini suradnici zatražili su od 62 zdrave žene da ispune upitnik o prehrani, a zatim su im skenirane kosti radi određivanja njihove gustoće. Rezultat? "Unos hranjivih tvari kojih ima u velikim količinama u voću i povrću - posebno kalij, beta-karoten, vitamin C i magnezij - izravno utječe na zdravlje kostiju", tvrde istraživači. Kalij, čini se, usporava izlučivanje kalcija iz tijela, a istodobno povećava brzinu stvaranja koštane mase, objašnjavaju autori. Vitamin C utječe na rast kostiju dok je "magnezij iznimno važan za metabolizam kostura". Zapravo, nedavno provedena istraživanja pokazuju da manjak magnezija može pridonijeti pojavi osteoporoze. Dr. New i njezini kolege napominju da su nužna dodatna istraživanja. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙