NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Više nije riječ samo o kalciju: istraživači tvrde da tvari kojih ima u voću i povrću, poput cinka, magnezija, kalija, vlaknastih tvari te vitamina C mogu pridonijeti tome da kosti žena srednjih
godina ostanu čvrste.
NEW YORK, 6. siječnja (Hina/Reuters) - Više nije riječ samo o
kalciju: istraživači tvrde da tvari kojih ima u voću i povrću, poput
cinka, magnezija, kalija, vlaknastih tvari te vitamina C mogu
pridonijeti tome da kosti žena srednjih godina ostanu čvrste. #L#
Istraživanjem je dokazana "povezanost konzumacije voća i povrća i
zdravlja kostiju", tvrde istraživači predvođeni dr. Susan A. New sa
Sveučilišta "Surrey" u Guilfordu, Velika Britanija. Njihova
otkrića objavljena su u siječanjskom izdanju časopisa "American
Journal of Clinical Nutrition".
Autori ističu kako su dosadašnja istraživanja prehrane i zdravlja
kostiju uglavnom bila usmjerena na unos kalcija, a "manje su
pozornosti posvećivala ulozi drugih hranjivih tvri".
Dr. New i njezini suradnici zatražili su od 62 zdrave žene da ispune
upitnik o prehrani, a zatim su im skenirane kosti radi određivanja
njihove gustoće.
Rezultat? "Unos hranjivih tvari kojih ima u velikim količinama u
voću i povrću - posebno kalij, beta-karoten, vitamin C i magnezij -
izravno utječe na zdravlje kostiju", tvrde istraživači.
Kalij, čini se, usporava izlučivanje kalcija iz tijela, a istodobno
povećava brzinu stvaranja koštane mase, objašnjavaju autori.
Vitamin C utječe na rast kostiju dok je "magnezij iznimno važan za
metabolizam kostura". Zapravo, nedavno provedena istraživanja
pokazuju da manjak magnezija može pridonijeti pojavi osteoporoze.
Dr. New i njezini kolege napominju da su nužna dodatna
istraživanja.
(Hina) car dgk