PARIZ, 11. prosinca (AFP/Hina) - Skupina znanstvenika iz francuskog Državnog instituta za agronomska istraživanja dokazala je ulogu ekstrakta češnjaka i ružmarina u sprječavanju ranih faza raka potvrdivši time tvrdnju da konzumacija
voća i povrća općenito "smanjuje učestalost pojave raka, osobito raka probavnih organa".
PARIZ, 11. prosinca (AFP/Hina) - Skupina znanstvenika iz
francuskog Državnog instituta za agronomska istraživanja dokazala
je ulogu ekstrakta češnjaka i ružmarina u sprječavanju ranih faza
raka potvrdivši time tvrdnju da konzumacija voća i povrća općenito
"smanjuje učestalost pojave raka, osobito raka probavnih organa".
#L#
Voće i povrće već desetak godina izaziva sve veći interes
nutricionista baš zbog uloge u sprječavanju pojave raka, bolesti
srca i krvožilnog sustava te upala, objavio je francuski Državni
institut za agronomska istraživanja (INRA).
Istraživanja o prehrambenim navikama velikog broja osoba postupno
se potvrđuju rezultatima istraživanja o biološkim mehanizmima koji
su s time povezani. Čini se da ekstrakt ružmarina, u kojemu ima
raznih molekula iz skupine polifenola, sprječava početak stvaranja
kancerogenoga tkiva. Te molekule u organizmu potiču djelovanje
enzima koji mogu neutralizirati djelovanje kancerogenih tvari.
Kancerogene tvari ne mogu više škoditi staničnoj DNK koja je prva
žrtva kancerogenoga procesa.
Zahvaljujući ovom istraživanju, ružmarin bi se moglo početi
koristiti kao antioksidant i zamijeniti umjetno proizvedene
spojeve, misle znanstvenici s INRA-e.
Češnjak (i biljke i ostale biljke iz te porodice: luk, kozjak?)
sadrži mnogo sulfata, a dialil-bisulfat pokazuje znatna
antikancerogena svojstva.
Taj spoj sprječava razvoj dviju ranih faza kod nastanka raka, fazu
inicijacije i širenja.
U oba slučaja istraživanje se bavilo sprječavanjem raka jetre kod
štakora, ali otkriveni mehanizmi navode na zaključak da su
rezultati mnogo veći i da bi se mogli primijeniti na druge vrste
raka, pa i kod čovjeka.
(Hina) rug dgk