NEW YORK , 29. studenoga (Hina/AFP) - Najbolji restoran u 25 najvećih europskih gradova je "La Terazza" u Veneciji, a slijede "Taillevent" i "Le Grand Vefour" iz Pariza, navodi se u Zagatu, vodiču najboljih restorana u Europi,
objavljenom u utorak u New Yorku.
NEW YORK , 29. studenoga (Hina/AFP) - Najbolji restoran u 25
najvećih europskih gradova je "La Terazza" u Veneciji, a slijede
"Taillevent" i "Le Grand Vefour" iz Pariza, navodi se u Zagatu,
vodiču najboljih restorana u Europi, objavljenom u utorak u New
Yorku. #L#
U prvom izdanju tog vodiča najboljim je restoranom bio proglašen
"Petermann's Kunststuben" iz Zuericha, a odmah iza njega bili su
"Bruneau" u Bruxellesu, "Gordon Ramsay" u Londonu te "Taillevent",
pri čemu je kvaliteta hrane jedini kriterij ocjene (isključena je
posluga i izgled).
Ovaj vodič se temelji, poput svih ostalih koje su napisali slavni
njujorški kritičari hrane Tim i Nina Zagat, mišljenjima tisuća
posjetitelja restorana koji su ispunili upitnik.
Vodič pokriva isključivo 25 najvećih europskih gradova,
ostavljajući po strani nizove odličnih restorana izvan
aglomeracija, naglasio je Tim Zagat tijekom konferencije za
novinare.
Prema mišljenju 8250 osoba koje su ispunile Zagatov upitnik, Pariz
je europski grad u kojem se jede najbolje, a za njim slijede London,
Rim, Bruxelles i Firenca. Francuski glavni grad ima čak dva
predstavnika, poput Bruxellesa, među deset najboljih restorana.
"Ovaj poredak nije sasvim ravnopravan", priznao je Tim Zagat.
"Francuski su posjetitelji restorana puno zahtjevniji od
engleskih, stoga su puno stroži prema svojim restoranima. Ljudi
imaju različite kriterije prema kojima ocjenjuju restorane".
"Naš je cilj prvenstveno pomoći nekome tko putuje od jednog do
drugog grada u Europi, da posvuda nađe dobar restoran", dodaje
Zagat.
U Parizu je na ljestvici od 0 do 30 bodova, samo Taillevent dobio 28
bodova, dok su 27 bodova dobili Alain Ducasse, L'Arpege, le Grand
Vefour, Pierre Gagnaire, L'Ambroisie, a po 26 bodova Lucas Carton,
Guy Savoy i Michel Rostang.
(Hina) dš bnš