ZAGREB, 11. prosinca (Hina) - Nema ratara ili vinogradara koji ne proklinje tuču. I dok danas i laici znaju da se radi o meteorološkoj pojavi, u minulim vremenima vjerovalo se da postoji "recept" za pravljenje tuče?!
ZAGREB, 11. prosinca (Hina) - Nema ratara ili vinogradara koji ne
proklinje tuču. I dok danas i laici znaju da se radi o meteorološkoj
pojavi, u minulim vremenima vjerovalo se da postoji "recept" za
pravljenje tuče?! #L#
Recept za pravljenje tuče otkrila je 1699. godine na suđenju
"coprnicama" u Zagrebu Kata Tinodi. Prema službenim bilješkama sa
suđenja nesretna je žena izjavila: "Tuča veli da se z pepela
parilnega kvaternoga napravila, i ondak tepu s leskovim tremi
šibami u pepel, a šibe moraju jedno leto stare biti." Kata je s
drugim "vražjim družbenicama", i mraz pravila od "trave
vsakojacke", od različita bilja što raste u razdoblju od Velike do
Male Gospe, stoji u napisu "Od pučke do znanstvene meteorologije"
mr. Milana Sijerkovića objavljenom u mjesečniku "Hrvatska
vodoprivreda".
Slovenski polihistor Weichard Valvasor (1641.-1693.) u djelu
"Slava VojvodineKranjske", bilježi da je 1686. godine u okolici
Zagreba spaljeno "mnogo vještica i hudoba", jer je seljake
razjarila nerodica iz "prediduće 1685. godine", "koju su te hudobe
i vještice, po osobnom priznanju, prouzročile". Što umni Valvasor
misli o tome? "Nisam protivan mnijenju da svemogući Bog pokadšto
doputi da za našu kaznu naprave tuču ili štetnu oluju", kaže on.
Umjesto protuuroka i spaljivanja vještica ipak je jeftinije
nabaviti protugradne rakete!
(Hina) ld ld