ZAGREB, 28. studenog (Hina) - Maslinovo ulje je oduvjek bilo i hrana i lijek - to dokazuje povijest i najnovija istraživanja od 1952. godine pa do dana današnjeg.
ZAGREB, 28. studenog (Hina) - Maslinovo ulje je oduvjek bilo i hrana
i lijek - to dokazuje povijest i najnovija istraživanja od 1952.
godine pa do dana današnjeg. #L#
Naime, u posljednjoj polovici 20. stoljeća istraživalo se
prehrambene i zdravstvene vrijednosti maslinovog ulja, stoji u
napisu posvećenom "mediteranskom zlatu" objavljenom u
'Gospodarskom listu'. Rezultati se mogu sabrati u nekoliko
akcenata:
- Maslinovo ulje je lako probavljivo i ima najveći koeficjent
iskoristivosti.
- Stanovništvo na područjima na kojima je maslinovo ulje pretežita
masnoća manje je podložno bolestima krvnih žila i srca, te raka
debelog crijeva, prostate i dojke.
- Povoljno djeluje na otklanjanje žgaravice i upale jednjaka.
- Spriječava pojavu gastritisa, te čira na želucu i dvanajstniku.
- Ubrzava pražnjenje želuca, olakšava probavne tegobe, djeluje
laksativno.
- Štiti jetru od masnih degeneracija, povoljno djeluje na
izlučivanje žuči.
- Ima blagotvoran utjecaj na rast i razvoj djece.
- Usporava starenje, brana je protiv senilnosti, osvježava kožu.
Ukratko: Maslinovo ulje po svojim biološkim i prehrambenim
vrijednostima predstavlja proizvod izvanrednih svojstava. I ne
zaboravite: Maslinovo ulje je "idealna masnoća".
(Hina) ld ld