BRUXELLES, 26. studenoga (Hina/dpa) - Europski potrošači prisiljeni jesti kobasice u kojima ima više masnoće nego mesa, napokon mogu odahnuti: nova striktna pravila Europske unije objavljena u ponedjeljak natjerat će proizvođače
mesnih prerađevina da preciznije označavaju sastav svojih proizvoda.
BRUXELLES, 26. studenoga (Hina/dpa) - Europski potrošači
prisiljeni jesti kobasice u kojima ima više masnoće nego mesa,
napokon mogu odahnuti: nova striktna pravila Europske unije
objavljena u ponedjeljak natjerat će proizvođače mesnih
prerađevina da preciznije označavaju sastav svojih proizvoda.#L#
Dužnosnici EU rekli su da će nova pravila ograničiti definiciju
mesa koje se koristi u kobasicama i sličnim proizvodima na "mišiće
koji su povezani s kostima".
Ostali dijelovi životinja koji se koriste za prehranu, poput
iznutrica i sala, neće više moći biti na etiketama označeni kao
"meso".
"Potrošači obično mesom smatraju samo mišiće životinja. Ali
sadašnja definicija mesa ne razlikuje mišiće, salo ili iznutrice",
priopćila je Europska unija.
Proizvođači će isto tako morati na etiketama napisati je li riječ o
govedini ili svinjetini.
Nova pravila zamijenit će sadašnji zbunjujući sustav u kojem je
proizvođačima dopušteno da budu namjerno neodređeni o sastavu
svojih mesnih proizvoda, rekli su dužnosnici.
(Hina) dv dh