ZAGREB, 23. studenoga (Hina) - Provodeći koordiniranu akciju nadzora radnog vremena ugostiteljskih objekata na području cijele Hrvatske, gospodarski inspektori Državnog inspektorata sinoć su, prvog dana akcije, zbog nepridržavanja
propisanog radnog vremena od nadziranih 453 objekta, zapečatili njih 15 (14 caffe barova i 1 bistro).
ZAGREB, 23. studenoga (Hina) - Provodeći koordiniranu akciju
nadzora radnog vremena ugostiteljskih objekata na području cijele
Hrvatske, gospodarski inspektori Državnog inspektorata sinoć su,
prvog dana akcije, zbog nepridržavanja propisanog radnog vremena
od nadziranih 453 objekta, zapečatili njih 15 (14 caffe barova i 1
bistro).#L#
Državni inspektorat u današnjem priopćenju pojašnjava kako se
akcija provodi temeljem Zakona o dopuni Zakona o ugostiteljskoj
djelatnosti koji je stupio na snagu 1. studenoga ove godine, a kojim
se gospodarski inspektori ovlašćuju odmah zapečatiti one
ugostiteljske objekte koji se ne pridržavaju propisanog radnog
vremena, uz zabranu rada od 30 dana. U slučaju da ugostitelj ometa
inspektore u pečaćenju objekta, inspektori će podnositi i prijave
prekršajnom sudu, a za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u
iznosu od 30 do 120 tisuća kuna.
Sinoć, u prvoj noći akcije (sa 22. na 23. studenoga), gospodarski
inspektori su obavili kontrole ugostiteljskih objekata na području
više gradova - Zagreba, Siska, Kutine, Karlovca, Novske, Osijeka,
Varaždina, Splita, Rijeke i Dubrovnika. Zanimljivo je da jedino na
području gradova Rijeke i Dubrovnika nije bilo pečaćenja
ugostiteljskih objekata.
Iz Državnog inspektorata iznose i podatak da je od ukupno 27.540
ugostiteljskih objekta u Hrvatskoj, tijekom 2000. i u prvih deset
mjeseci ove godine njih 627 (2,3 posto) učestalo kršilo propisano
radno vrijeme. Među tim objektima, 432 je smješteno u stambenim
dijelovima gradova ili općina.
U sinoćnjoj je akciji tako zapečaćeno 5 lokala u Zagrebu, jedan u
Karlovcu, jedan u Kutini, 2 u Osijeku, jedan u Splitu te 5 na
području Varaždina.
Kako najavljuju iz Državnog inspektorata, akcija se nastavlja, a uz
gospodarske inspektore u kontrole ugostitelja uključivat će se i
inspektori rada, a po potrebi i policija.
(Hina) tam db