FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS:POSLOVANJE HRVATSKIH UGOSTITELJA OPTEREĆENO VISOKIM TROŠKOVIMA I RADOM NA CRNO

ZAGREB, 5. studenoga (Hina) - Poslovanje hrvatskih ugostitelja-obrtnika opterećeno je visokim ulaznim troškovima i davanjima, zbog čega su i cijene ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj skuplje i nekonkurentne u odnosu na ostale mediteranske destinacije; uz to, poslovanje profesionalnih ugostitelja dodatno narušava i rad na crno, posebno tijekom glavne turističke sezone kao i nedostatak kvalitetne radne snage.
ZAGREB, 5. studenoga (Hina) - Poslovanje hrvatskih ugostitelja- obrtnika opterećeno je visokim ulaznim troškovima i davanjima, zbog čega su i cijene ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj skuplje i nekonkurentne u odnosu na ostale mediteranske destinacije; uz to, poslovanje profesionalnih ugostitelja dodatno narušava i rad na crno, posebno tijekom glavne turističke sezone kao i nedostatak kvalitetne radne snage.#L# Neki su to od naglasaka sa 14. susretu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je okupio 540 sudionika i koji se od jučer održava u Zagrebu. Kao problem u poslovanju, ugostitelji ističu plaćanje kreditnim karticama, jer je u Hrvatskoj provizija znatno veća nego u drugim zapadnoeuropskim zemljama. U Hrvatskoj iznosi 5 do 6,5 posto dok se u drugim zemljama, kažu, kreće od 1,5 do 2,5 posto. Doda li se tome i visoka stopa PDV-a, ugostitelji napominju da ne treba čuditi što su cijene skuplje i što ovogodišnji porast fizičkog prometa od 13 posto u odnosu na lani nije pratio i sličan porast financijskog prometa u ugostiteljstvu. Vezano uz nedostatak kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu, na susretu se čulo da je to zbog neadekvatnog sustava obrazovanja koji još nije prilagođen potrebama tržišta, a što je dovelo i do pada interesa za struku te odlaska brojnih ugostitelja na rad u inozemstvo gdje su bolje plaćeni i više cijenjeni. Tržišni problemi, kao što su nepostojanje veletržnica za povrće, meso i ribu također se, kako se čulo, negativno odražavaju na poslovanje ugostitelja obrtnika. Uz to, ugostitelji-obrtnici su izrazili i nezadovoljstvo selektivnim pristupom struci od strane državnih institucija i lokalnih samouprava koji podupiru velike hotelske kuće, ali ne i male poduzetnike iste djelatnosti. Na današnjem radnom dijelu susreta, ugostitelji i turistički djelatnici HOK-a ogradili su se i od svih ugostitelja koji posluju na crno i bez uvažavanja etičkog kodeksa struke, s ciljem brze zarade, čime stvaraju lošu sliku o hrvatskom ugostiteljstvu. Zatražen je stoga veći nadzor i inspekcijske kontrole tijekom ljetnih mjeseci kada je takav rad i najviše izražen. Ponovljen je i višegodišnji problem odnosa sa ZAMP-om odnosno plaćanje naknada za izvođenje glazbe u ugostiteljskim objektima, a za kojeg se nadaju, kako se čulo, da će biti riješen donošenjem novog Zakona o autorskim pravima. Bilo je govora i o rezultatima kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, a putem Programa kojeg zajednički od 2000. godine provode Ministarstvo turizma i Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Od ukupno 750 milijuna kuna predviđenih tim Programom, do kraja listopada ove godine putem devet banaka odobreno je 136,4 milijuna kuna kredita, od čega 126,3 milijuna poduzetnicima. Ovogodišnji susreti ugostitelja i turističkih djelatnika završavaju večeras kada se očekuje prihvaćanje zaključaka te dodjela nagrada za izlagače na popratnoj Gastro izložbi. (Hina) tam db

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙