ZAGREB, 26.listopada (Hina) - Ako ste za dobar "sporogriz" spremni posegnuti duboko, duboko u džep, onda vam preporučujemo Kašmirski šafran, začinski specijalitet s padina Himalaje - kilogram stoji "čak" ili "samo" - sve ovisi o
stajalištu - 50.000 kuna?!
ZAGREB, 26.listopada (Hina) - Ako ste za dobar "sporogriz" spremni
posegnuti duboko, duboko u džep, onda vam preporučujemo Kašmirski
šafran, začinski specijalitet s padina Himalaje - kilogram stoji
"čak" ili "samo" - sve ovisi o stajalištu - 50.000 kuna?! #L#
Ako ste spremni toliko platiti za šafranov cvat s tri peteljke koje
se ubiru ručna, a najbrži skupljači mogu ubrati šezdesetak grama
dnevno, onda su slijedećih jedanaest delicija s liste koju pod
naslovom "Najskuplje živežn namirnice" donosi časopis 'Turist
plus" - mala šala.
Naime za Kašmirskim šafranom slijede bijeli "Piemont" tartufi
kojih kilogram stoji tek 18.200 kn, a prava su, tvrdi se, "uzvišena
sreća mnogih sladokusaca".
Imperijalni kavijar, nešto skuplji od Beluga kavijara, stoji
15.800. Veliko zrno i zlatna boja. Bio je rezerviran za obitelj
perzijskog šaha.
Ocat balsamico iz Modene - 8.300 kn. Više od 40 godina stari ocat,
ali čuvajte se krivotvorina!
Guščja jetra u platnu - 1.800 kn. Čista guščja jetra bez bez kožice i
žilica, očišćena, začinjena i marinirana plemenitim pićima.
Balik file "Car Nikolaj" - najbolji leđni komad norveškog lososa,
bez srebrne kože - 1.400 kn.
Šunka Pata-Negra koje kilogram stoji 1000 kn, sušena je sirova
šunka od brižljivo uzgojenih španjolskih svinja.
Šugo od tartufa - šampinjoni, začini i tartufi oplemenjuju gotovo
svako jelo. Cijena - 900 kn.
Tunjevina u staklenki - marinirano bijelo meso tune iz Biskajskog
zaljeva. Cijena - 300 kn.
Maslinovo ulje Raggia di San Vito (godište 1993). Masline se beru
ručno i još iste večeri pešaju u granitnom mlinu. Hladno prešanje,
ali treba platiti 290 kn.
Žuti čaj "Jun Shan Silver Needle" jedan je od najskupljih čajeva na
svijetu stoji 5.100 kn. Cjelokupna ljetina iznosi najviše 15 kg.
Jamaica Blue Mountan kava - 620 kn.
Ako ste dovoljno bogati i dovoljno sladokusac za "cijelu priču" iz
džepa morate izvući više od 100.000 kuna. Dobar tek...
(Hina) ld ld