ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Zaboravite staru uputu "jedite zeleno", danas nutricionisti tvrde da i crveno povrće može biti jednako zdravo.
ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Zaboravite staru uputu "jedite
zeleno", danas nutricionisti tvrde da i crveno povrće može biti
jednako zdravo. #L#
Crveno voće i povrće pa čak i crveno vino mogu smanjiti rizik od raka
i srčanih bolesti te pridonijeti usporavanju procesa starenja,
prenosi "Independent".
Jagode, maline, cikla, crvena paprika, crvene jabuke, rabarbara,
trešnje i rajčica bogate su antioksidantima. Oni nas štite od
štetnih tvari koje u našem tijelu nastaju pri oksidaciji. Te štetne
tvari mogu ubrzati proces starenja jer oslabljuju tjelesne
stanice, a na koži se pod njihovim utjecajem mogu stvoriti bore. Tu
prirodnu kemijsku reakciju pojačavaju vanjski faktori poput
pušenja, zagađenosti, pretjeranog sunčanja, zračenja i loše
prehrane.
"Pigment crvenog voća i povrća ima visoke antioksidativne
mogućnosti", kaže dr. Sarah Schenker, dijetetičarka iz Britanske
nutricionističke zaklade. "Hranjive tvari iz takve hrane nisu
nužne, odnosno, s nutricionističkog stajališta nećete biti
zakinuti ako je ne jedete - ali je vrlo bitna za poboljšanje
zdravlja i može pridonijeti sprječavanju raka i srčanih bolesti.
Prirodni obrambeni sustav našeg tijela može se ojačati hranjivim
tvarima kojih obično ima u crvenom voću i povrću, a to su selen,
vitamin A i vitamin E."
Iako crveno povrće sigurno nije ključ vječne mladosti, ipak može
pridonijeti ljepšem izgledu. "Ne možete zaustaviti fizičko
starenje, ali možete smanjiti štetu", kaže dr. Schenker. "Ako
pazite na zdravlje, to će se odraziti i na vašem izgledu." Crvena
hrana može povećati i energetsku razinu.
Crveno voće i povrće bogato je vitaminom C, koji je nužan za
prirodni tjelesni imunitet. Crvena paprika, primjerice, ima
dvostruko više vitamina C od naranče. U 100 g naranača ima samo 54 mg
vitamina C, dok u 100 g crvenih paprika ima 140 mg vitamina C. Uz to,
crvene paprike su dobar izvor vitamina B6, željeza i kalija.
Crveni luk dobar je izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline,
kalcija i željeza. Smanjuje razinu LDL kolesterola i povećava
razinu HGL kolesterola. (Visoka razina LDL kolesterola povećava
vjerojatnost srčanih bolesti, a visoka razina HGL kolesterola
štiti od njih). Uz to, crveni luk, kao i banane, sadrži mnogo kalija
koji pomaže u reguliranju krvnoga tlaka.
Znanstvene su studije pokazale da likopen iz rajčica može
spriječiti srčane bolesti i rak prostate, dojke i cerviksa. Likopen
je snažan antioksidant koji se bori protiv toksičnih tvari koje
izazivaju rak. Osim toga, čini se da je likopen još djelotvorniji
kad se rajčice skuhaju, pa čak i ketchup može biti zdrav. Likopena
ima u lubenici i u crvenom grapefruitu.
Za sok od brusnica zna se da ublažava simptome cistitisa. Dr.
Schenker kaže: "Brusnice sadrže limunsku kiselinu koja
nepromijenjena prolazi kroz bubrege i urinarni trakt što
onemogućuje razmnožavanje bakterija."
Dr. Schenker tvrdi da usporedba francuskoga i britanskoga načina
života pokazuje koliko je crveno vino korisno: "Ujedinjeno
Kraljevstvo ima jednu od najviših stopa srčanih bolesti u svijetu.
U Francuskoj je ta stopa mnogo niža iako je njihova prehrana često
bogatija zasićenim masnoćama poput sira, vrhnja i mesa, a i više
puše. Francuzi piju mnogo više crvenog vina, ne previše, ali je čaša
uz objed ili večeru uobičajena."
Iako je bitno povećati količinu crvenog voća i povrća u prehrani,
još je bolje jesti hranu svih boja. Stručnjaci za prehranu
preporučuju nam najmanje pet porcija voća i povrća dnevno što ne
znači da kombinacije hrane stalno moraju biti iste. Dakle, što
šarenije i raznovrsnije - to bolje.
(Hina) dgk dgk