FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CRVENO VOĆE I POVRĆE BOGATO ANTIOKSIDANTIMA

ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Zaboravite staru uputu "jedite zeleno", danas nutricionisti tvrde da i crveno povrće može biti jednako zdravo.
ZAGREB, 10. travnja (Hina) - Zaboravite staru uputu "jedite zeleno", danas nutricionisti tvrde da i crveno povrće može biti jednako zdravo. #L# Crveno voće i povrće pa čak i crveno vino mogu smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti te pridonijeti usporavanju procesa starenja, prenosi "Independent". Jagode, maline, cikla, crvena paprika, crvene jabuke, rabarbara, trešnje i rajčica bogate su antioksidantima. Oni nas štite od štetnih tvari koje u našem tijelu nastaju pri oksidaciji. Te štetne tvari mogu ubrzati proces starenja jer oslabljuju tjelesne stanice, a na koži se pod njihovim utjecajem mogu stvoriti bore. Tu prirodnu kemijsku reakciju pojačavaju vanjski faktori poput pušenja, zagađenosti, pretjeranog sunčanja, zračenja i loše prehrane. "Pigment crvenog voća i povrća ima visoke antioksidativne mogućnosti", kaže dr. Sarah Schenker, dijetetičarka iz Britanske nutricionističke zaklade. "Hranjive tvari iz takve hrane nisu nužne, odnosno, s nutricionističkog stajališta nećete biti zakinuti ako je ne jedete - ali je vrlo bitna za poboljšanje zdravlja i može pridonijeti sprječavanju raka i srčanih bolesti. Prirodni obrambeni sustav našeg tijela može se ojačati hranjivim tvarima kojih obično ima u crvenom voću i povrću, a to su selen, vitamin A i vitamin E." Iako crveno povrće sigurno nije ključ vječne mladosti, ipak može pridonijeti ljepšem izgledu. "Ne možete zaustaviti fizičko starenje, ali možete smanjiti štetu", kaže dr. Schenker. "Ako pazite na zdravlje, to će se odraziti i na vašem izgledu." Crvena hrana može povećati i energetsku razinu. Crveno voće i povrće bogato je vitaminom C, koji je nužan za prirodni tjelesni imunitet. Crvena paprika, primjerice, ima dvostruko više vitamina C od naranče. U 100 g naranača ima samo 54 mg vitamina C, dok u 100 g crvenih paprika ima 140 mg vitamina C. Uz to, crvene paprike su dobar izvor vitamina B6, željeza i kalija. Crveni luk dobar je izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, kalcija i željeza. Smanjuje razinu LDL kolesterola i povećava razinu HGL kolesterola. (Visoka razina LDL kolesterola povećava vjerojatnost srčanih bolesti, a visoka razina HGL kolesterola štiti od njih). Uz to, crveni luk, kao i banane, sadrži mnogo kalija koji pomaže u reguliranju krvnoga tlaka. Znanstvene su studije pokazale da likopen iz rajčica može spriječiti srčane bolesti i rak prostate, dojke i cerviksa. Likopen je snažan antioksidant koji se bori protiv toksičnih tvari koje izazivaju rak. Osim toga, čini se da je likopen još djelotvorniji kad se rajčice skuhaju, pa čak i ketchup može biti zdrav. Likopena ima u lubenici i u crvenom grapefruitu. Za sok od brusnica zna se da ublažava simptome cistitisa. Dr. Schenker kaže: "Brusnice sadrže limunsku kiselinu koja nepromijenjena prolazi kroz bubrege i urinarni trakt što onemogućuje razmnožavanje bakterija." Dr. Schenker tvrdi da usporedba francuskoga i britanskoga načina života pokazuje koliko je crveno vino korisno: "Ujedinjeno Kraljevstvo ima jednu od najviših stopa srčanih bolesti u svijetu. U Francuskoj je ta stopa mnogo niža iako je njihova prehrana često bogatija zasićenim masnoćama poput sira, vrhnja i mesa, a i više puše. Francuzi piju mnogo više crvenog vina, ne previše, ali je čaša uz objed ili večeru uobičajena." Iako je bitno povećati količinu crvenog voća i povrća u prehrani, još je bolje jesti hranu svih boja. Stručnjaci za prehranu preporučuju nam najmanje pet porcija voća i povrća dnevno što ne znači da kombinacije hrane stalno moraju biti iste. Dakle, što šarenije i raznovrsnije - to bolje. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙