NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Izvor vječne mladosti možda vam je na dohvat ruke: u kuhinji. Novo istraživanje pokazuje da prehrana bogata voćem, povrćem i nezasićenim mastima možda može spriječiti pojavu bora i ojačati
prirodnu zaštitu kože od štetnog Sunčeva djelovanja.
NEW YORK, 5. travnja (Hina/Reuters) - Izvor vječne mladosti možda
vam je na dohvat ruke: u kuhinji. Novo istraživanje pokazuje da
prehrana bogata voćem, povrćem i nezasićenim mastima možda može
spriječiti pojavu bora i ojačati prirodnu zaštitu kože od štetnog
Sunčeva djelovanja. #L#
Međunarodna skupina znanstvenika proučavala je način prehrane i
starenje kože, a na kraju su zaključili da je koža osoba tamne i
svijetle puti koje jedu zdravu hranu i izbjegavaju maslac, crveno
meso i slatkiše manje sklona boranju te da su rezultati isti od
sunčane Australije do sjenovite Švedske.
Da bi koža bila meka, dobro je u prehranu uvrstiti zeleno povrće,
grah, maslinovo ulje, orahe i kruh od cjelovitih žitarica,
preporučuju istraživači u članku koji je objavio "Journal of the
American College of Nutrition". Hrana koja štiti kožu bogata je
antioksidantima, kažu istraživači koje je predvodio dr. Mark L.
Wahlqvist sa sveučilišta Monash u Melbourneu.
Wahlqvist i njegovi kolege proučili su prehranu više od 400 osoba
starijih od 70 godina koje žive u Australiji, Grčkoj ili Švedskoj. U
australskoj skupini bilo je i osoba svijetle puti, ali i osoba
podrijetlom iz Grčke. Istraživači su otkrili da u boranju kože
izložene Suncu prehrana ima veliku ulogu i kad se u obzir uzmu
faktori poput dobi i pušenja (koje je povezano s preranim starenjem
kože).
Općenito, osobe koje su se hranile zdravije, imale su mekšu kožu.
Autori studije pretpostavljaju da neke vrste hrane štite kožu jer
su bogate antioksidantima poput vitamina A, C i E.
Nezasićene masti poput maslinova ulja mogu štititi kožu na isti
način, primijetili su Wahlqvist i njegovi kolege. U koži ima masnih
kiselina, a nezasićene masti djeluju kao antioksidant.
Istraživači upozoravaju da su potrebne nove studije koje će
odrediti može li određena vrsta hrane doista zaštititi kožu od
starenja.
(Hina) dgk dgk