NEW YORK, 10. prosinca (Hina/Reuters) - Sredinom pretprošloga stoljeća mala slastičarnica Delmonico prerasla je u uglednu zalogajnicu za newyorški gornji sloj postavši tako prvi pravi restoran u gradu i državi.
NEW YORK, 10. prosinca (Hina/Reuters) - Sredinom pretprošloga
stoljeća mala slastičarnica Delmonico prerasla je u uglednu
zalogajnicu za newyorški gornji sloj postavši tako prvi pravi
restoran u gradu i državi.#L#
Od tada opsjednutost u Velikoj jabuci za izlascima na ručak ili
večeru nije jenjala.
Upravo je ta ljubav za hranom tema nove izložbe "New York jede vani"
koja se do ožujka iduće godine može posjetiti u newyorškoj gradskoj
knjižnici na Manhattanu. Izložba nudi više od 250 menija,
fotografija i kuharica koje opisuju ljubavni zanos toga grada spram
hrane u proteklih 150 godina.
Možda nijedan grad nema tako raznoliku ponudu restorana kao New
York u kojemu se može naći praktično sve - od pizzerija u susjedstvu
do najfinijih francuskih restorana.
"Cijeli je projekt očaravajući jer baca malo svjetla na način na
koji su ljudi u ovome gradu živjeli", izjavio je kustos izložbe i
kritičar svijeta restorana za New York Times William Grimes.
Veliki je dio kolekcije došao od žene imenom Frank E. Buttolph koja
je početkom prošloga stoljeća prikupila više od 25 tisuća menija iz
različitih gradskih restorana.
To je tim zanimljivije jer se čini da su meniji postali stvar
prošlosti. Prije 56 godina restoran "Tavern on the Green",
primjerice, oglašavao je meni s kompletnom večerom, koja je
uključivala pečenu gusku s pirjanom jabukom, za cijenu od 2,75
dolara. Danas samo glavno jelo za večeru u boljem restoranu u
Central Parku prosječno košta oko 30 dolara.
Izložba također demistificira neke od mitova vezanih za popularnu
newyoršku hranu. Tako "hot dog" ili posebna vrsta peciva nazvana
"bagel", prema predaji, spada u tipičnu newyoršku hranu, no svaki
će se posjetitelj izložbe moći uvjeriti da je zapravo riječ o hrani
kojoj je izvorište u Europi, a New York ju je popularnošću samo
stavio na svjetsku gastronomsku kartu.
Među prvim mjestima u gradu na kojima se moglo jesti bile su taverne
i štandovi s hranom, no od njih je malo povijesnih zapisa ostalo.
Stoga, kako kaže Grimes, izložba i započinje slastičarnicom
Delmonico koja je prerasla u ugledni restoran francuskoga tipa.
Kao i mnogi dobri restorani u New Yorku, Delmonico nije preživio
prohibiciju, pa je morao 1923. zatvoriti vrata. Današnji je
Delmonico osmišljen u stilu nekadašnjega i ima neka od istih jela u
ponudi, no vlasnici nemaju nikakve veze s prijašnjima.
Jedan od vrlo tipičnih i neuobičajenih načina prehrane bili su
automati u koje su štedljiviji ubacivali kovanicu i dobivali
instant jelo. Izložba nudi fotografije, karikature i druge
predmete koji podsjećaju na automate s hranom nestale sa scene
1991. kada su ih restorani s brzom hranom potisnuli u povijest.
No, niti automat, poput "hot doga" ili "bagela", nije newyorški
proizvod. On je švicarska kreacija, a prvi je američki automat
postavljen 1902. u Philadelphiji da bi se kasnije prometnuo u
kulturološko obilježje New Yorka.
Poseban dio izložbe posvećen je predmetima iz restorana "Windows of
the World", stilskoga restorana koji se nalazio na vrhu jednog od
srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra. Restoran je
smatran hrabrim eksperimentom profinjene ishrane kada je otvoren
1970. Poginulo je svih 79 zaposlenika koji su se u njemu nalazili
11. rujna 2001., kad su oteti zrakoplovi udarili u tornjeve WTC-a.
(Hina) ii bnš