WASHINGTON, 6. prosinca (Hina/Reuters) - Razine akrilamida, tvari koja vjerojatno uzrokuje rak, jako su različite čak i kad je riječ o istoj vrsti hrane istoga proizvođača, pokazuju prvi rezultati istraživanja američke Uprave za
nadzor hrane i lijekova.
WASHINGTON, 6. prosinca (Hina/Reuters) - Razine akrilamida, tvari
koja vjerojatno uzrokuje rak, jako su različite čak i kad je riječ o
istoj vrsti hrane istoga proizvođača, pokazuju prvi rezultati
istraživanja američke Uprave za nadzor hrane i lijekova. #L#
Nakon otkrića švedskih znanstvenika da neke vrste hrane obrađene
prženjem ili pečenjem na visokoj temperaturi sadrže akrilamid,
znanstvenici u cijelome svijetu nastoje utvrditi razinu te tvari u
hrani.
Visoka razina akrilamida uzrokuje rak u glodavaca, ali
znanstvenici još ne znaju uzrokuje li rak i kod ljudi. Istraživači
pokušavaju pronaći odgovor na to pitanje i odrediti može li se
razina akrilamida u hrani smanjiti promjenom načina pripreme i
proizvodnje hrane.
Znanstvenici američke Uprave za nadzor hrane i lijekova ispitali su
desetke vrsta hrane, uključujući pommes frites, čips, kruh,
kolačiće, krekere, žitarice, smrznuto i konzervirano voće i povrće
te utvrdili da postoje velike razlike u količini akrilamida.
Ne samo da se razine te tvari razlikuju kod proizvoda raznih
proizvođača, iako je riječ o istoj vrsti hrane, nego se količine
akrilamida razlikuju i među istim proizvodima istoga proizvođača.
Tako su npr. dobiveni bitno drukčiji rezultati pri ispitivanju
pommes fritesa iz šest McDonaldsovih restorana, a isto je bilo i s
čipsom tvrtke Lay.
Budući da su razlike tako velike, znanstvenici pretpostavljaju da
se razinu akrilamida može smanjiti.
Prema mišljenju Stevena Mussera, američkoga znanstvenika iz Uprave
za nadzor hrane i lijekova, čini se da je trajanje termičke obrade
hrane jedan od čimbenika koji utječu na razinu akrilamida. Musser
je otkrio da smrznuti pommes frites sadrži malo akrilamida prije
prženja, a razine te tvari znatno se povećavaju s produljivanjem
vremena prženja.
Osim toga, znanstvenici pretpostavljaju da pri nastanku akrilamida
sudjeluje i uobičajena aminokiselina aspargin.
U nekoj hrani akrilamida ima malo ili ga uopće nema. Riječ je o
dječjoj hrani, sirovoj ili kuhanoj ribi, piletini i smrznutom
povrću.
Ispitivanja američke Uprave za nadzor hrane i lijekova obavljena su
na malom broju uzoraka pa rezultati ne pružaju dovoljno informacija
za davanje preporuka potrošačima. Zato znanstvenici i dalje
savjetuju uravnoteženu prehranu s malo masnoća i mnogo celuloze,
voća i povrća.
Rezultati provedenoga istraživanja ne bi smjeli biti upozorenje
potrošačima da izbjegavaju proizvode određenih tvrtki ili određene
vrste hrane, misle znanstvenici.
Zna se, međutim, da pripremom hrane na roštilju nastaju štetne
tvari koje uzrokuju rak pa se pri pečenju mora paziti da hrana ne
izgori.
(Hina) rug dgk