LONDON, 6. prosinca (Hina/Reuters) - Tinejdžerske akne i prištiće mogu uzrokovati i prevelike količine rafiniranoga kruha i žitarica, a ne samo čokolada i masna hrana.
LONDON, 6. prosinca (Hina/Reuters) - Tinejdžerske akne i prištiće
mogu uzrokovati i prevelike količine rafiniranoga kruha i
žitarica, a ne samo čokolada i masna hrana. #L#
Studija Loren Cordain i znanstvenika sa Sveučilišta Colorado iz
Fort Collinsa pokazuje da rafinirani ugljikohidrati pokreću niz
reakcija u tijelu koje uzrokuju povećano stvaranje bakterija koje
su pak uzrok aknama.
Teoriju će u praksi ispitati Neil Mann nutricionist sa sveučilišta
RMIT u Melbourneu i njegovi kolege. Oni će u istraživanje, kako piše
New Scientist, uključiti 60 dječaka tinejđerske dobi koji će tri
mjeseca dobivati prehranu siromašnu ugljikohidratima.
"Dermatolozi tvrde da pacijentima preporučuju takvu hranu i da vide
poboljšanja. No, ovo će biti prva kontrolirana studija", dodao je.
I dok u razvijenim zemljama tinejdžeri pate zbog akni, one su u
nekim društvima gotovo nepoznate, primjerice među stanovnicima
Papue Nove Gvineje gdje postoji tek minimum prerađene hrane.
Loren Cordain tvrdi da ni Eskimi nisu patili od prištića dok nisu
počeli jesti zapadnjačku hranu.
Akne možda i nisu jedini problem uzrokovan uzimanjem velikih
količina visko rafiniranog škroba. Takva prehrana može uzrokovati
kratkovidnost i pridonijeti dijabetesu koji se javlja u odrasloj
dobi, ističe se u New Scientistu.
(Hina) bdj dgk