FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAŠTO ONI KOJI MANJE JEDU DUŽE ŽIVE?

WASHINGTON, 29. studenoga (Hina/Reuters) - Dok su Amerikanci Dan zahvalnosti proslavljali gosteći se pečenom puricom s prilozima i raznim slasticama, znanstvenici su objavili da oni koji manje jedu duže žive.
WASHINGTON, 29. studenoga (Hina/Reuters) - Dok su Amerikanci Dan zahvalnosti proslavljali gosteći se pečenom puricom s prilozima i raznim slasticama, znanstvenici su objavili da oni koji manje jedu duže žive. #L# Pokusi provedeni na glodavcima i drugim životinjama pokazuju da drastično smanjenje unosa kalorija u organizam znatno produljuje životni vijek, a znanstvenici nastoje otkriti zašto je tako. Nadaju se da će uspjeti razviti lijek koji će imati isti učinak, ali bez odricanja od hrane. U članku Stewarta Frankela, znanstvenika s Yalea, objavljenom u najnovijem broju američkog časopisa "Science", stručnjaci su objavili kako njihovo istraživanje provedeno na vinskim mušicama koje imaju gene slične onima u sisavaca, pokazuje da bi ključ dugovječnosti mogao biti u enzimu poznatom pod nazivom Rpd3 histonska deacetilaza. Istraživanje pokazuje da su mušice s genetskim mutacijama zbog kojih su imale nižu razinu spomenutog enzima živjele 33 do 50 posto duže od normalnih. Uz prehranu koju karakterizira manji unos kalorija, život se može produžiti za otprilike 41 posto, tvrde znanstvenici. No, Frankel upozorava kako su potrebna još mnoga istraživanja, što će najvjerojatnije trajati nekoliko godina, da bi znanstvenici uspjeli doći do lijeka koji će kod ljudi imati isti učinak. On u svakome slučaju mora biti vrlo siguran. Frankel je objasnio kako postoji farmaceutski proizvod phenylbutyrate za koji se vjeruje da sadrži enzim Rpd3. Naime, istraživanje pokazuje kako su mušice kojima se davao phenylbutyrate živjele duže od onih koje ga nisu primale. Prehrana siromašna kalorijama ima i druge pozitivne strane. Prijašnja su istraživanja pokazala da je pamćenje osoba koje u organizam unose manje kalorija bolje, mišićni tonus također, da se kod njih rjeđe razvijaju kancerogene promjene i da imaju manje srčanih problema, kazao je Frankel, dodavši kako takve osobe čak i kasnije postanu sijede. (Hina) mh dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙