ZAGREB/HOUSTON, 4. prosinca (Hina) - Američki znanstvenici otkrili su brzi način stvaranja novih vrsta, čime se može poboljšati proizvodnja kvasca za fermentaciju u proizvodnji piva i vina, piše časopis "Science".
ZAGREB/HOUSTON, 4. prosinca (Hina) - Američki znanstvenici otkrili
su brzi način stvaranja novih vrsta, čime se može poboljšati
proizvodnja kvasca za fermentaciju u proizvodnji piva i vina, piše
časopis "Science". #L#
Američki znanstvenici na čijem je čelu bio biolog Michael Travisano
sa Sveučilišta Houston obavili su pokuse u kojima su spojene dvije
različite vrste kvasca, Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces
paradoxus. Kad su se spojile spore tih dviju vrsta kvasca, nastala
je nova hibridna vrsta, što je rezultat sličan dobivanju mazge
križanjem kobile i magarca.
Za razliku od mazgi, koje su neplodne, neke su vrste dobivenih
hibridnih kvasaca plodne, pa se od njih mogu dobiti "potomci" koji
se "samooplođuju" bez sudjelovanja drugih stanica kvasca.
Unatoč tome, od hibrida nisu dobiveni otporni potomci ponovnim
križanjem s vrstama od kojih su potekli.
Iako postoje različite definicije vrste, Travisano kaže da se
jedinke, koje su plodne ako se pare sa svojom vrstom, a neplodne ako
se pare s onom kojoj pripadaju njihovi roditelji, svakako mora
smatrati novom vrstom. Prema njegovim procjenama, za stvaranje
nove vrste kvasca bilo je potrebno oko mjesec dana.
Ključno je pitanje zašto su neki hibridi plodni, a drugi nisu. To je
pitanje važno i za evoluciju drugih vrsta, a ne samo kvasaca, ističu
Michael Travisano i njegov suradnik Duncan Greig.
Metoda dobivanja hibrida koja je korištena zove se homoploidna
hibridna specijacija, pa nova, hibridna vrsta, sadrži istu
količinu genetičke tvari kao i vrste od koje je nastala. Takvi
hibridi ne postoje kod životinjskih vrsta, a vrlo su rijetki među
biljkama.
"Pretpostavljamo da se to događa u prirodi, a ovo je prvi put da smo
takav način nastanka hibrida primijetili kod mikroorganizama poput
kvasca", tvrdi Michael Travisano. Ova je metoda posve suprotna
poliploidnoj hibridnoj specijaciji, koja je česta među biljkama, a
karakterizira je povećanje, za dva ili više puta, genetske tvari
roditelja u novoj hibridnoj vrsti.
Sposobnost kvasca da tako brzo stvori novu vrstu može se pripisati
njegovoj sposobnosti da se samooplođuje, smatra Travisano koji
moguću primjenu otkrića vidi u stvaranju hibridnih vrsta kvasaca za
fermentaciju vina i piva koji će moći djelovati na posve novim
temperaturama.
(Hina) rug dgk