WASHINGTON, 13. studenog (Hina/Reuters) - Kada govorimo o hrani koja pridonosi srčanim oboljenjima, dijabetesu i drugim bolestima, možda nije bitno što jedemo nego kako pripremamo hranu, izvijestili su znanstvenici u Sjedinjenim
državama.
WASHINGTON, 13. studenog (Hina/Reuters) - Kada govorimo o hrani
koja pridonosi srčanim oboljenjima, dijabetesu i drugim bolestima,
možda nije bitno što jedemo nego kako pripremamo hranu, izvijestili
su znanstvenici u Sjedinjenim državama.#L#
Najnovije istraživanje pokazuje da kuhanje na vrlo visokoj
temperaturi - prženje, pečenje pa čak i podgrijavanje u mikrovalnoj
pećnici - stvara spojeve povezane s bolestima kojima podliježe naše
tijelo.
Hrana koja se kuha na niskim temperaturama - kuhanjem u vodi ili na
pari - ne sadrži mnogo tih spojeva, otkrili su znanstvenici iz Mount
Sinai School of Medecine u New Yorku.
Iako rezultati istraživanja ne osporavaju korisne učinke zdrave
dijete s malo masnoća i šećera, mogu nam objasniti zašto neki ljudi,
vrlo vjerni zdravoj dijeti, i dalje obolijevaju od srčanih bolesti
i dijabetesa, objasnila je dr. Helen Vlassara.
Glavni krivci su spojevi koji nastaju interakcijom šećera, masti i
proteina ili AGE. Ako se hrana kuha na visokim temperaturama, AGE se
stvaraju vrlo brzo.
"To su tvari koje se spontano stvaraju u našem tijelu kao rezultat
glukoznih reakcija", rekla je Vlassara. "Što je veća razina
glukoze, veća je i razina spomenutih tvari. Dijabetičari ih imaju
znatno više", objasnila je američka liječnica.
Vlassara i njezini kolege upozoravaju da AGE mogu iritirajuće
djelovati na stanice "tjerajući" ih na proizvodnju proteina koji
mogu pokrenuti upalne procese, poput C-reaktivnog proteina.
"Nekako smo navikli hranu kuhati na vrlo visokoj temperaturi. No,
kako se većina hrane sastoji od proteina, lipida i šećera, kada ih
duže kuhamo na visokoj temperaturi, spomenute reakcije su dodatno
ubrzane, i mi na kraju konzumiramo gore spomenute toksične tvari",
upozorila je Vlassara.
Ona je istaknula da je takva hrana ukusnija i primamljivija za oko,
ali vrlo štetna. Najštetniji su životinjski proizvodi bogati
masnoćama.
Njezin tim je proučavao 24 dijabetičara koji su se hranili istom
hranom ali pripremljenom na različit način. I dok su jedni jeli tunu
s roštilja drugi su jeli kuhanu ribu.
"U krvnoj slici pacijenata došlo je do jasne razlike, iako je
prerano reći da je riječ o ozbiljnim prednostima po zdravlje",
rekla je liječnica.
Oni koji su imali povišeni AGE imali su i povišene razine upalnih
supstanci, poput C-reaktivnog proteina ili kanceroznog nekroznog
faktora. Te upalne tvari povezane su s pojavom srčanih bolesti i
posljedica koje uzrokuje dijabetes - poput sljepoće, oštećenje
živca i zatajivanje bubrega.
U istraživanjima i eksperimentima provedenim na životinjama,
Vlassara i njezini kolege su uočili da prehrana s niskom razinama
AGE-a pomaže u sprječavanju pojave dijabetesa tipa 1, do kojeg
dolazi kada tijelo zabunom napada i uništava stanice gušterače koje
proizvode inzulin.
(Hina) vk dgk