FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZA ZDRAVLJE NIJE BITNA VRSTA HRANE NEGO NAČIN PRIPREME

WASHINGTON, 13. studenog (Hina/Reuters) - Kada govorimo o hrani koja pridonosi srčanim oboljenjima, dijabetesu i drugim bolestima, možda nije bitno što jedemo nego kako pripremamo hranu, izvijestili su znanstvenici u Sjedinjenim državama.
WASHINGTON, 13. studenog (Hina/Reuters) - Kada govorimo o hrani koja pridonosi srčanim oboljenjima, dijabetesu i drugim bolestima, možda nije bitno što jedemo nego kako pripremamo hranu, izvijestili su znanstvenici u Sjedinjenim državama.#L# Najnovije istraživanje pokazuje da kuhanje na vrlo visokoj temperaturi - prženje, pečenje pa čak i podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici - stvara spojeve povezane s bolestima kojima podliježe naše tijelo. Hrana koja se kuha na niskim temperaturama - kuhanjem u vodi ili na pari - ne sadrži mnogo tih spojeva, otkrili su znanstvenici iz Mount Sinai School of Medecine u New Yorku. Iako rezultati istraživanja ne osporavaju korisne učinke zdrave dijete s malo masnoća i šećera, mogu nam objasniti zašto neki ljudi, vrlo vjerni zdravoj dijeti, i dalje obolijevaju od srčanih bolesti i dijabetesa, objasnila je dr. Helen Vlassara. Glavni krivci su spojevi koji nastaju interakcijom šećera, masti i proteina ili AGE. Ako se hrana kuha na visokim temperaturama, AGE se stvaraju vrlo brzo. "To su tvari koje se spontano stvaraju u našem tijelu kao rezultat glukoznih reakcija", rekla je Vlassara. "Što je veća razina glukoze, veća je i razina spomenutih tvari. Dijabetičari ih imaju znatno više", objasnila je američka liječnica. Vlassara i njezini kolege upozoravaju da AGE mogu iritirajuće djelovati na stanice "tjerajući" ih na proizvodnju proteina koji mogu pokrenuti upalne procese, poput C-reaktivnog proteina. "Nekako smo navikli hranu kuhati na vrlo visokoj temperaturi. No, kako se većina hrane sastoji od proteina, lipida i šećera, kada ih duže kuhamo na visokoj temperaturi, spomenute reakcije su dodatno ubrzane, i mi na kraju konzumiramo gore spomenute toksične tvari", upozorila je Vlassara. Ona je istaknula da je takva hrana ukusnija i primamljivija za oko, ali vrlo štetna. Najštetniji su životinjski proizvodi bogati masnoćama. Njezin tim je proučavao 24 dijabetičara koji su se hranili istom hranom ali pripremljenom na različit način. I dok su jedni jeli tunu s roštilja drugi su jeli kuhanu ribu. "U krvnoj slici pacijenata došlo je do jasne razlike, iako je prerano reći da je riječ o ozbiljnim prednostima po zdravlje", rekla je liječnica. Oni koji su imali povišeni AGE imali su i povišene razine upalnih supstanci, poput C-reaktivnog proteina ili kanceroznog nekroznog faktora. Te upalne tvari povezane su s pojavom srčanih bolesti i posljedica koje uzrokuje dijabetes - poput sljepoće, oštećenje živca i zatajivanje bubrega. U istraživanjima i eksperimentima provedenim na životinjama, Vlassara i njezini kolege su uočili da prehrana s niskom razinama AGE-a pomaže u sprječavanju pojave dijabetesa tipa 1, do kojeg dolazi kada tijelo zabunom napada i uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin. (Hina) vk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙