NEW YORK, 30. listopada (Hina) - Prema najnovijem istraživanju, postoji mogućnost da već jedna čaša soka od crnog ribiza može utjecati na smanjenje nekih vrsta bubrežnog kamenca.
NEW YORK, 30. listopada (Hina) - Prema najnovijem istraživanju,
postoji mogućnost da već jedna čaša soka od crnog ribiza može
utjecati na smanjenje nekih vrsta bubrežnog kamenca. #L#
Njemački istraživači mjerili su kod dvanaestorice zdravih
muškaraca između 18 i 36 godina razinu sastojaka povezanih s
bubrežnim kamencima u urinu.
Ispitanici su najprije popili sok od šljiva, brusnica ili ribiza
(svaki je sok konzumiran zasebno u tri dana), a zatim su
znanstvenici izmjerili razinu kiselosti u njihovoj mokraći.
Kada su popili sok od ribiza pH-vrijednost u njihovoj mokraći se
povećala, stoji u studiji objavljenoj u listopadskom broju
europskog Časopisu za kliničku prehranu.
Niska mokraćna pH-vrijednost, koja pokazuje da je urin kiseliji,
povezana je s mokraćnim bubrežnim kamencima visoke kiselosti, koji
čine i do 10 posto bubrežnih kamenaca, koji se sastoje od kalcija i
drugih minerala. Oko 85 posto bubrežnih kamenaca sastoji se
uglavnom od kalcija.
S druge strane, sok od brusnica smanjio je mokraćnu pH-vrijednost,
što bi moglo značiti da on pomaže u liječenju drugih tipova
bubrežnih kamenaca ili infekcije mokraćnih puteva.
Od infekcije mokraćnih puteva, prema nekim istraživanjima, pati
više od polovice žena u SAD-u. Simptomi mogu biti blagi - poput
česte potrebe za odlaskom na WC i boli tijekom mokrenja, ili
ozbiljniji - visoka temperatura, bol i krv u mokraći.
Sok od šljive nije utjecao na pH-vrijednost mokraće ni na
izlučivanje tvari koje imaju važnu ulogu u stvaranju bubrežnih
kamenaca.
U studiji su ispitivane samo zdrave osobe koje nikad nisu imale neku
bubrežnu bolest. Buduće studije trebale bi ispitati utjecaj sokova
na pacijente koji već imaju bubrežni kamenac, smatraju njemački
znanstvenici sa Sveučilišta u Bonnu.
(Hina) ag dgk